sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE INZICHTEN VAN ROBERT KAPLAN

leave a comment »

In de Volkskrant concludeert Robert Kaplan dat de buitenlandse politiek een zekere mate van fatalisme accepteren moet. “Omdat geen regering altijd en overal kan ingrijpen en rekening houden moet met mogelijke implicaties”.

Robert Kaplan is een wereldvermaard en zeer invloedrijk schrijver/journalist. Met name zijn analyse in ‘The Coming Anarchy’ dat overbevolking, tribalisme, misdaad en schaarste de bestaande politieke structuren bedreigen, maakte eind vorige eeuw grote indruk. Daarbij voorzag hij al vroeg de tanende invloed van het Westen, ten gunste van landen als China en India.

Het Volkskrantartikel heeft vermoedelijk betrekking op Kaplans boek ‘De wraak van de Geografie’ waarin de schrijver naast politiek en religie, het belang onderkent van de geografie als oorzaak van een conflict. “Kennis van de feiten”, aldus Kaplan, “ kan helpen toekomstige conflicten te voorkomen”.

Met name de Amerikaanse presidenten Clinton en Bush zagen de waarde in van Kaplans conclusies. Alleen vond de schrijver dat Clinton inzake de Joegoslavische burgeroorlog de verkeerde conclusies had getrokken. Terwijl hij zijn aanvankelijke steun aan de oorlog Irak later diep zou betreuren.

Ik heb De Wraak van de Geografie niet gelezen. Ongetwijfeld bevat het opnieuw een aantal verhelderende inzichten. Maar dat het Volkskrantartikel me nieuwsgierig heeft gemaakt, durf ik niet te beweren. Eerlijk gezegd, schrok ik nogal van het open deurgehalte.

Written by sjonkritmeester

February 17, 2013 at 9:55 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: