sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE STEMMING IS HELEMAAL OM

leave a comment »

Het werd zelfs de Zwitsers te gortig. Dus achtte de Novartis-topman Daniel Vasella het raadzaam af te zien van de 60 miljoen vertrekpremie.

Nederland mag dan een land van kleingrutters zijn. Zo slap als de horlogeboeren treden we niet op. Hier telt het principe: Afspraak is afspraak. Recht is recht. Geen haar op het hoofd van de voormalige CEO van SNS Reaal, drs. Sjoerd van Keulen, dacht er dan ook aan om zijn bonus terug te geven. Mooi is het om te zien hoe de vrienden om hem heen gaan staan.

Ik hoor bij Nieuwsuur een woedende oud-rechter, mr. H. Willems, eisen dat het OM onderzoek doet naar de actie van journalist Jelle Brandt Corstius die het Nederlandse volk opriep om Van Keulen te overreden zijn bonus terug te geven. In de Volkskrant had de voormalige topman van Unilever, A. Burgmans, het ook al opgenomen voor zijn oud-collega. De belegger en columnist Peter Verhaar valt al dagenlang Brandt Cortius hard aan.

Drong minister Dijsselbloem twee weken geleden bij de SNS-top nog aan op een teruggave van de bonussen. Sprak premier Rutte over mismanagement bij de bank, de stemming is helemaal om.

Waarbij opvalt dat De Telegraaf zich zo rustig houdt nadat de krant van Wakker Nederland de villa van Van Keulen op de voorpagina had geplaatst. Maar wie weet, houden de wakkere journalisten het kruit droog en proberen zij de man op te sporen, nu die in het buitenland zou zijn ondergedoken.

Ons wacht dan een paginagroot interview waarin de oud-CEO zijn verhaal kan doen. “Natuurlijk”, zal de strekking zijn, “ begrijp ik dat de mensen vragen hebben. Maar een CEO is nu eenmaal onderdeel van het systeem. Zelf heb ik nooit gevraagd om een bonus. Misschien vinden sommigen de beloning hoog. Naar internationale maatstaven zijn we heel bescheiden. Doe je niet mee, krijg je niet de goede mensen. Trouwens, het leven is me ook maar overkomen”.

Nee, aan teruggeven heeft drs. Sjoerd van Keulen inderdaad nooit gedacht. “En nu al helemaal niet meer. Wat mij en mijn gezin is aangedaan. Dat wens je je ergste vijand niet toe. Ik heb geen spijt. In 2006 leek het een goed idee om het Bouwfonds te kopen. Niemand heeft de crisis voorzien. Spijt heb ik niet. Wel betreur ik de kortzichtigheid en de onwetendheid van zo veel mensen. En die jaloezie… Die jaloezie…”.

Written by sjonkritmeester

February 20, 2013 at 2:03 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: