sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE PLANNEN VOOR 4 MEI LIGGEN KLAAR

leave a comment »

Burgemeester Aalderink van Bronckhorst heeft zijn gelijk gehaald. In hoger beroep is bepaald dat hij tijdens de Dodenherdenking in Vorden ook langs de graven van de Duitse soldaten had mogen lopen.

Misschien kan de burgemeester alvast Auke de Leeuw uitnodigen om op 4 mei zijn gedicht over de verkeerde keuze van zijn oudoom voor te dragen. Kan hij Ebbe Rost van Tonningen, de zoon van…, vragen om vooraan in de rij plaats te nemen.

2013: Een nieuw jaar, nieuwe koning, nieuwe kansen. Ongetwijfeld hebben de gemeentes hun plannen voor de 4e mei al uitgewerkt, en zijn de uitnodigingen op weg naar Duitse collega’s en generaals . “Het is tijd”, zal daarbij de toonzetting zijn, “ons met het verleden te verzoenen”.

Nog twee maanden te gaan, trouwens. Vooralsnog zijn we druk met de kortingen op pensioenen, de miljoenenbonussen en de inhuldiging van Koning Willem-Alexander.

Met het verleden verzoenen! Steeds minder gaat de Dodenherdenking over de Tweede Wereldoorlog. Alle slachtoffers van alle oorlogen herdenken we. Mooi is de gedachte. Toch begrijp ik het niet. In de Tweede Wereldoorlog zijn 72 miljoen mensen omgekomen, van wie 200.000 Nederlanders. Mannen, vrouwen, kinderen zijn weggevoerd, vermoord. De ergste misdaden zijn gepleegd.

Ik heb de oorlog niet eens meegemaakt. Maar met het verleden verzoenen, betekent voor mij in elk geval niet om op 4 mei langs de graven van de moordenaars te lopen. Begrip tonen voor de overtuigde nationaalsocialist is er al helemaal niet bij. Zelfs sta ik om 8 uur niet stil bij de Nederlandse doden in Afghanistan. De happening op de Dam vind ik driemaal niks.

Ik hou wel van dat ene moment. Twee minuten, helemaal stil voor de slachtoffers van de naziterreur en het Japanse keizerrijk, voor onze bevrijders en voor hen die goed zijn geweest.

Written by sjonkritmeester

February 21, 2013 at 1:23 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: