sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

O, DIE LACH, DIE STRALENDE LACH

leave a comment »

Almaar dichterbij komt de dag. Nog zes weken zijn er te gaan tot 30 april 2013, als Koning Willem-Alexander de scepter van zijn moeder overneemt. De Nieuwe Kerk is volgepakt met illustere namen die ieder voor zich een plaats heeft verdiend. Miljoenen voor het televisiescherm zitten. Amsterdam op slot zit. De camera zich richt zich op de nieuwe koningin, moeder van drie kinderen, Maxima. Geen traan dit keer. Maar o die lach, die stralende lach.

Niets te zeggen, hebben we over het weer. De organisatie is in handen van het Nationaal Comité Inhuldiging. Voorzitter Hans Wijers, D66, oud-minister, Ajax, voormalig CEO van Akzo Nobel, wordt ondermeer bijgestaan door grootheden als Joop van den Ende, Richard Krajicek, Andrée van Es. Het thema ‘Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning’, moet uit de koker van een taalkunstenaar komen.

De inhuldiging van koning Willem-Alexander nadert. Ik verlies mijn geduld. Elke week mag een gast bij Paul en Witteman een loflied zingen.

Wat we meemaken, is het begin van een orkaan die Oranje gaat heten. ‘Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning’. Nog altijd heb ik geen idee wat het thema inhoudt, behalve dat het een gevoel oproept dat me doet denken aan een periode, ver terug in een vorige eeuw. De rillingen over mijn lijf laat lopen. Me bang maakt voor de liefde die over me heen wordt gestort.

De werkloosheid is de afgelopen anderhalf jaar met twee procent toegenomen. Zij nadert de 600.000, een cijfer dat herinneringen oproept aan de verschrikkelijke jaren 1980 van de vorige eeuw. Draconische maatregelen begeleiden het doel om het begrotingstekort maar niet boven de drie procent uit te laten komen. Nu mogen de pensioenenfondsen de banken weer spekken om de hypotheken te redden. Europa valt uit elkaar. De euro staat op het laagste punt, ooit. Feit is dat de angst veel burgers naar de keel is gevlogen.

Waar het Oranjefeest ook over gaat. De staat van het land wil het verbloemen. Het doel wordt, de eenheid van een natie tonen.
Wat zal het land op 30 april tekeer gaan. Koek happen zullen we. Meehossen met Armin van Buren. Ademloos luisteren naar Marco Borsato. Drinken tot diep in de nacht. Met honderdduizenden tegelijk op te kleine pleinen zijn.

Ik ben geen Oranjehater. Ik heb een hekel aan de massaliteit, het Heinekengebeuren. Vraag me af of de monarchie past in deze tijd. In elk geval is geboorterecht geen verdienste. Wel heeft koningin Beatrix in mijn ogen goed gefunctioneerd. In elk geval bleek ze een garantie voor de democratie en leerde ze haar grenzen kennen. Deed ze geen al te rare dingen. Te hopen valt dat koning Willem-Alexander in de voetsporen van zijn moeder treedt. Wie weet, kan de monarchie haar functie op positieve wijze invullen zonder dat zij verwordt tot een hysterische massabeleving waar vooral de marketing op inspeelt.

Hoe het zij, nog meer dan zijn moeder zal koning Willem-Alexander met handen en voeten gebonden zijn. Geen kant kan hij op hoewel hij als Hoofd van de Regering bepaalde prerogatieven heeft en mag hij bewindslieden uitnodigen hem te informeren. Ook behoudt hij het zelfbeschikkingsrecht wat betreft zijn vriendenkeuze, en juist op dat gebied vrees ik met grote vreze.

Maar eerst moet ik de aanloop náár, en de inhuldiging zelf, zien te overleven.

Written by sjonkritmeester

March 18, 2013 at 8:31 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: