sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ZO WERKT AMERIKAANSE DEMOCRATIE

leave a comment »

Opnieuw valt er vandaag, ergens in de Verenigde Staten, een veertigtal doden. Mannen, vrouwen, kinderen. Omdat iemand in de Verenigde Staten het nodig vindt een wapen te trekken.

Na Newton besloot president Obama de handschoen op te pakken. Paal en perk beloofde hij te stellen aan het wapenbezit. Hij wil een strengere wet met daarin een verbod op onder andere halfautomatische wapens en strengere controles.

Cynici voorspelden het al. De invloed van de wapenlobby is te groot. Als er al een wet komt, dan in uitgeklede vorm. Dus kondigde de Democratische senator Reid aan de twee artikelen uit het wetsvoorstel te houden. Ze zouden op te veel tegenstand in de Senaat stuiten. “Wapens doden niet. Mensen doden. De Grondwet geeft op basis van het tweede amendement iedere Amerikaan het recht op vuurwapenbezit”, zijn argumenten van de National Rifle Association, NRA.

Zo werkt dus de Amerikaanse democratie. Maar wanhoop niet. Belangrijker nog dan de Grondwet is voor veel wapenliefhebbers, God. Het kan morgen zijn. Overmorgen. Misschien duurt het een jaar. Er komt een moment dat God het licht ziet.

Written by sjonkritmeester

March 20, 2013 at 8:45 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: