sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE CORRESPONDENT WACHT HARDE STRIJD

leave a comment »

Het is ontzettend aardig om te zien hoe genereus de gevestigde journalistiek het initiatief begeleidt van Rob Wijnbergs internetkrant De Correspondent (www.decorrespondent.nl).“Leuk. Zeer gewaagd”. Vooral benieuwd is het establishment naar het verdienmodel. “Heeft Wijnberg het Ei van Columbus gevonden waarnaar de concurrentie al zo lang zoekt? Een internetkrant kan iedereen opzetten. Er winst mee maken, is alleen Arianna Huffington met de Huffington Post gelukt.

Diepgang wil Rob Wijnberg in zijn krant die, als de financiering rond komt, in september zal verschijnen. Wèg van de waan van de dag. Onafhankelijke journalistiek, wars van een bepaalde partijfilosofie streeft hij na. Gerenommeerde krachten hebben hun medewerking toegezegd, onder wie Jelle Brandt Corstius, Henk Hofland, Joris Luyendijk. Ook oud-politica Femke Halsema doet mee. Het eerste doel is bijna bereikt. Op een haar na hebben zich de vereiste 15.000 abonnees gemeld die bereid zijn tenminste 60 euro te storten.

Misschien is cynisme niet het goede woord. Het is meer ongeloof dat de oude journalistiek beroert. Heeft zijzelf niet al van alles geprobeerd? In de Volkskrant bespreekt mediavolger Jean-Pierre Geelen het initiatief van de oud-hoofdredacteur van nrc. next. Hij wil niet rot doen. Immers, elke initiatief valt alleen maar toe te juichen. Als Jelle Brandt Corstius aangeeft dat hij een maand in het asielzoekerscentrum wil blijven om van daaruit zijn indrukken weer te geven, wijst hij er fijntjes op dat de Volkskrant precies dat idee heeft uitgevoerd. Max van Weezel, politiek commentator van Vrij Nederland, neemt een afwachtende houding aan. “Ben benieuwd. Maar betalend abonnee word ik niet. Ik heb al drie kranten”, toont hij zich geldbewust.

Zal De Correspondent slagen? Het concept is in elk geval lovenswaardig. Veel te makkelijk klinkt het verwijt dat Wijnbergs kompanen óók gevestigde journalisten zijn. Ongetwijfeld hebben Luyendijk, Brandt Corstius en de nestor in het gezelschap, Henk Hofland, hun sporen verdiend. Sterker nog, ze horen bij het neusje van de journalistieke zalm. Wie dat als nadeel ziet, heeft last van kinnesinne.

Wel doet Wijnberg er verstandig aan zich te realiseren dat een internetverhaal zijn beperkingen heeft. Anders dan hij suggereert, vindt de internetlezer een verhaal al gauw te lang en te gecompliceerd. Ook blijft voor iedere journalist de actualiteit de onuitputtelijke voedingsbron. Of de keuze voor het prominente GroenLinkslid Femke Halsema een gelukkige is, moet de tijd uitwijzen. In elk geval is er ruimte voor twijfel. De oud-politica is te zeer verbonden met haar partij, om zichzelf het etiket onafhankelijk op te kunnen plakken.

Lees Wouter Bos in de Volkskrant. Hans Wiegel, Jan Marijnissen in NRC Handelsblad. Een journalist heeft één opdracht: de wereld kritisch volgen, onafhankelijk. Juist daarmee worstelt de (oud)-politicus. Als hij al een poging waagt, wacht hem de argwaan van de lezer.

Ook aan het verdienmodel van De Correspondent zitten haken en ogen. Er is vast goed over nagedacht. Toch rijst de vraag waarom de aandeelhouder geen daadwerkelijk belang wordt gegund. De vrije pers is er groot mee geworden. Een stevig verankerd redactiestatuut doet wonderen. Ook het Le Mondemodel dat de redactie de macht over de krant geeft, verdient nadere bestudering.

Hoe het zij, voor de Nederlandse journalistiek zou het succes van De Correspondent een doorbraak en een zegen zijn. De gevestigde media zijn te veel speelbal van de politiek en financiёle belangen. Onmisbaar blijven de kwaliteitskranten. De vraag is in hoeverre zij opgewassen zijn tegen de voortwoekerende efficiëntie. Tegen de tendens van: Snel, snel. Kort, kort. Tegen de waan van de dag.
Zoveel is zeker, het journalistieke establishment zal er alles aan doen om te voorkomen dat De Correspondent een succes wordt.

Written by sjonkritmeester

March 25, 2013 at 1:46 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: