sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HIJ WAS MACHTIGER DAN DE PRESIDENT

leave a comment »

De Russische oligarch Boris Berezovski is dood. Het Westen leerde hem in het laatste decennium van de vorige eeuw kennen als een man die op de puinhopen van het Sovjetrijk in een vloek en een zucht miljarden verzamelde.

Dat lukte ook omdat hij machtiger was dan de president. Met hulp van zijn oligarchenvrinden won hij de verkiezingen voor zijn beschermeling, de held van de revolutie, Boris Jeltsin. Helaas voor Berezovski greep Jeltsin net iets te vaak naar de wodka. Waarop een zekere Vladimir Poetin in beeld kwam.

Het leven gaat zoals het gaat. Poetin bleek de tovenaarsleerling die Berezovski het land uitjaagde. De miljardair zocht zijn toevlucht in Engeland waar het geluk hem geleidelijk aan in de steek liet.
Vrouwen kleedden hem ook financieel uit. Vijfendertig miljoen pond moest hij zijn ex-partner Abramovitsch betalen. Ongetwijfeld zal hij ergens een appeltje voor de dorst bewaard hebben, wellicht op een Cypriotische bank. Veel wijst erop dat een bankroet dreigde.

Over het hoe van Berezovski’s dood hoort de wereld binnenkort. Maar wat de oorzaak ook is, het feit spreekt voor zich: Rijkdom en macht zijn net zo vergankelijk als sneeuw in de zon.

Written by sjonkritmeester

March 25, 2013 at 10:58 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: