sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VOOR JEROEN IS WEG SMAL EN STEIL

leave a comment »

Nog is Engeland niet uitgepraat over het interview dat BBC-presentator Eddie Mair de burgemeester van Londen, conservatief excentriekeling, Boris Johnson, afnam. Leugens over een buitenechtelijke relatie, intimidaties, een fakeverhaal, gedwongen ontslag kwamen langs.
Vijftien minuten duurde het interview waarin Mair Johnson knipte en schoor. Ontluisterend was het resultaat voor de burgemeester voor wie Londen het einddoel niet is. Hij zou, zoals hij zelf aangaf, best premier willen zijn.

Stotterend, hakkelend, wanhopige blikken de camera inwerpend, het haar nog warriger dan anders haalde Johnson het einde. Vriend en vijand waren het over eens. De Britten hebben nu een wat evenwichtiger beeld van de spraakmakende politicus.

Wat Mair kan, kunnen wij ook wisten ze bij de Financial Times. Waarop de financiёle experts na het Cyprus-akkoord van leer trokken tegen de voorzitter van de Eurogroep, onze minister van financiën Jeroen Dijsselbloem. Hoe haalde hij het zijn hoofd. Hoe durfde hij te spreken over een blauwdruk. Wilde hij een bankrun? De voorzitter van de Eurogroep legde geduldig uit waarom de grote spaarders en de banken het gelag moesten betalen en de belastingbetaler ontzien wordt, maar hij weet dat het pad naar succes wel heel smal en steil is.

Intussen is het toch mooi om te zien wat een vrije pers allemaal vermag.

Written by sjonkritmeester

March 26, 2013 at 10:10 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: