sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALSOF DE RUBICON IS OVERGESTOKEN

leave a comment »

De stemming is aldus: Minister Jeroen Dijsselbloem is de held. Vertolker van het volksgevoel. “Eindelijk een man die het eerlijk verhaal vertelde”, is de meest gehoorde zin. “Eindelijk een politicus die zich hard maakt tegenover de banken. Die niet bang is voor chantage. Die de belastingbetaler in bescherming neemt”.

Alsof het land de Rubicon is overgestoken. De teerling is geworpen. Er geen terug is. De oppositie mag nog zo kritisch zijn over het optreden van minister Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep, in de publieke opinie tekent zich massale steun af. Met name Dijsselbloems onverstoorbaarheid wekt alom bewondering.

Toch benieuwd hoe dit afloopt. De Cyprus-oplossing kan zomaar het einde inluiden van de eurozone in de huidige vorm, nu de regeringen van het rijke noorden beseffen dat hun burgers niet nog een keer de portemonnee willen trekken voor een staat die om dreigt te vallen.

Via de Financial Times eist de Londense City het ontslag van Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep. Je zou het een vorm van paniek kunnen noemen. De banken realiseren zich dat hun machtspositie tanende is.

Maar net als in het jaar 49 voor Christus, is de strijd nog niet beslist. Iedereen weet ook hoe gevaarlijk een gewonde tijger is.

Written by sjonkritmeester

March 27, 2013 at 11:40 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: