sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DONKERE WOLKEN STAPELEN BOVEN MARK RUTTE

leave a comment »

“Wij doen het voor onze kinderen”. De voorstanders van een sluitende begroting op de kortst mogelijke termijn geven zich steeds vaker over aan de morele component. Nu de crisis zich verdiept, de werkloosheid explodeert, het bedrijfsleven pas op de plaats maakt, de bezuinigingen een averechts effect hebben, rest hen ook geen ander argument.

Vijf maanden bestaat het kabinet-Rutte II. Zelden is een ongelukkigere start gemaakt. “Wij houden ons aan de Europese begrotingsnorm, blijven ons richten op een tekort van maximaal drie procent en de bezuinigingen die daarbij horen”, is het mantra waarmee de VVD van Rutte twee keer de verkiezingen heeft gewonnen, en waaraan regeringspartner PvdA zich gebonden heeft.

VVD-luis in de pels Hans Wiegel opperde als eerste het ideetje, het kabinet tussentijds te versterken. Inmiddels wacht het land een nieuwe actie, nu De Telegraaf en het PvdA-mastodontenbestand wel iets lijken te voelen voor het Wiegelplan.

De redenering is aldus: Een meerderheid in de Tweede èn de Eerste Kamer is nodig om belangrijke besluiten door te drukken. Het CDA is de meest waarschijnlijke partner, een partij die op economisch gebied dichtbij de VVD staat. Ook de combinatie D66/GroenLinks maakt kans. Alsof er geen formatie-/regeertraditie bestaat waarbij PvdA en CDA elkaar de tent uitvechten. Alsof de liberale, pro-Europakoers van D66 politiek haalbaar is in het steeds sceptischere Nederland.

Waar Wiegel ook geen rekening mee houdt, is de harde werkelijkheid die eist dat het economische roer 180 graden òm moet. Punt is, het kabinet-Rutte II voert de vorige oorlog, namelijk die van de jaren 1980 toen de lonen de pan uit rezen en de lasten voor het bedrijfsleven veel te zwaar waren. Die van oud-minister van financiën, dr. Onno Ruding.
Dan verschijnt bij Nieuwsuur, VVD-liberaal en voormalig partijleider Frits Bolkestein in beeld. Hij zegt: “Ik ben zeer onder de indruk van het verhaal van CPB-directeur Coen Teulings die stelt dat je de economie niet kapot moet bezuinigen”. En hé, daar is Hans Wiegel die Bolkestein bijvalt, net als de prominente partijgenoten Ed Nijpels en Jozias van Aartsen.

Waarop menige kiezer zich dan weer de haren uit hoofd moet hebben gerukt, zich verbijsterd afvragend waar deze liberalen hun economische kennis hebben opgedaan. Immers, altijd steunden ze de VVD-koers waarmee Rutte in 2010 het Torentje veroverde.

Toch is het Teulingsverhaal bijna tachtig jaar oud. De econoom John Maynard Keynes vierde er in de jaren 1960 triomfen mee. New York Timescolumnist, Nobelprijswinnaar Paul Krugman die Europa voor krankejorem verklaart vanwege de bezuinigingen in crisistijd, houdt niet op Keynes aan te halen. “De werkloosheid”, aldus Krugman, “is het grootste probleem. Niet de inflatie, niet het tekort. Eerst moet het vertrouwen terug. Stimuleer de vraag. Dat is het beste medicijn voor de economie”.

De Rotterdamse hoogleraar economie, prof. dr. B. Jacobs, toonde zich bij het opinieprogramma Buitenhof blij verrast. “Eindelijk hebben ze het bij de VVD ook door”, verzuchtte hij, om in één adem door de regering te waarschuwen geen tijd te verliezen met de sanering van de banken. “Als Europa daar geen werk van maakt, verzandt het in Japanse toestanden met een economie die voorlopig niet meer groeit”.

Intussen verwacht het kabinet alle heil van een sociaal akkoord. Prof. Jacobs looft de hervormingen op de terreinen van de arbeidsmarkt, de pensioenen en de hypotheken. Voor de korte termijn hecht hij echter aan het stimuleren van de vraag. “Absoluut noodzakelijk voor het herstel van vertrouwen”, deelt ook hij het Teulingsverhaal.

Al met al stapelen zwartgrijze wolken zich boven het hoofd van premier Rutte. De Telegraafactie tegen de afhankelijke ziektekostenpremie richtte al blijvende schade aan. Bolkestein adviseerde de premier na te denken over het vervolg van zijn politieke carrière. “Metaalmoeheid dreigt”, is een hint, niet mis te verstaan.

Rivaliteit ligt om de hoek. PvdA-minister van financiën Dijsselbloem kan de revelatie van het kabinet worden, nu hij als voorzitter van de Eurogroep de banken de wacht heeft aangezegd. Veel waardering is er voor schaduwpremier Samsom. Wellicht heeft Rutte geen last van deze chronische politicuskwaal. Hele partijen zijn eraan onderdoor gegaan. De samenwerking met de PvdA ligt in de VVD moeilijk genoeg. Het moet niet gebeuren dat de concurrent de overhand krijgt.

Een beleid dat aantoonbaar verkeerd uitpakt. De Eerste Kamer. Een hopeloos politiek bestel. Wiegel die bommetjes legt. De Telegraaf. Crisis. De euro. Kiezers die afhaken. Een zwakke premier. Het kabinet-Rutte zit er nauwelijks een half jaar. De PVV is weer de grootste. Kortom, de situatie is uitzichtloos. Het kabinet is reddeloos verloren. Het land koerst af op een ramp.

Written by sjonkritmeester

April 1, 2013 at 7:27 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s