sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

COPACABANA. ALLEEN DE NAAM AL!

leave a comment »

Edison Arantes do Nascimento. Pelé, dus. Drie keer leidde hij Braziliё naar het wereldkampioenschap. Voor mij is hij nog altijd de beste voetballer, ooit. Beter dan Di Stefano, Puskas, Maradona. Ja beter dan Messi en zelfs Johan Cruyff.

Inmiddels is Pelé 73 jaar, en allang een icoon. Zelfs mocht hij bijzonder minister van sport wezen. De voetbalgrootmeester groeide op in een dictatuur waar generaals en grootgrondbezitters het voor het zeggen hadden zoals overal in Latijns-Amerika.
Waar armoede en uitbuiting hand in hand gingen met onmetelijke rijkdom. Waar corruptie en criminaliteit heersten en toch een middenklasse ontstond. De politie er vooral was om de rijken te beschermen. De favela’s levensgevaarlijke woonoorden voor de armsten werden. Het voetbal voor de nakomelingen van Pelé de enige ontsnappingsroute was.

Ze zeggen dat het beter gaat met Braziliё. De democratie heeft er wortel geschoten. Zelfs is links er alweer tien jaar aan de macht. Het grootste land in Zuid-Amerika heeft 190 miljoen inwoners, is schatrijk aan grondstoffen en wordt gerekend tot de groep van opkomende economieёn waartoe ook Rusland, India, China en Turkije horen.

In 2010 groeide economie nog met 7,5 procent. Elke minuut wordt het oerwoud tien voetbalvelden kleiner. Copacabana. Alleen de naam al!

Dus besloot Braziliё uit te pakken. Het verkreeg de organisatie van het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen twee jaar later. De totale kosten worden geschat op een miljard of 25, 30. Maar dan heb je ook wat.

De regering van president Rousseff smeedde grootse plannen. De eisen van de FIFA en IOC waren geen probleem. Zelfs zouden de favela’s worden opgeschoond. Rio zou het Rio van de dromen zijn. De hele wereld moest ontdekken hoe rijk, mooi en modern Braziliё is. Hoeveel kansen er liggen voor de industriëlen. Voor het toerisme.

De kosten mogen hoog zijn. Zij worden gemakkelijk terugverdiend. Helaas, de economie stagneert. Zij viel vorig jaar terug tot 1,7 procent waarop het volk bij zinnen kwam en het toch al geringe vertrouwen in de politiek opzegde.

Ook kwam het erachter dat FIFA en het IOC toch wel heel speciale organisaties zijn die extreme eisen stellen. Waar komt al het geld eigenlijk terecht dat de belastingbetaler op moet hoesten? Negentig euro kost het goedkope voetbalkaartje, plus de rest. Reken eens uit wat een betrouwbare overheid kan doen met 25 tot 30 miljard euro op het terrein van de lonen, gezondheidszorg, de woningbouw, veiligheid, onderwijs en het gevangeniswezen. Ó Meu Deus.

President Rousseff heeft beterschap beloofd. Ongetwijfeld zijn de FIFA- en het IOC-bestuurders geschrokken. In China. Ja, daar waren zijn voorbereid op protest. Maar in Braziliё waar duizenden, tienduizenden, honderdduizenden hun beklag doen in Rio de Janeiro, Sao Paolo, Santos, en overal in het reusachtige land? Zelfs de correspondent van de Volkskrant is verrast.

De Olympische Spelen vinden pas plaats in 2016. In Lausanne en Zürich zijn ze het een en ander gewend. Toch mogen de sportorganisaties zich zorgen te maken want er is blijkbaar een grens aan de bereidheid van burgers om miljarden te stoppen in bodemloze putten.

Pelé ! Het socialistische parlementslid Romário de Sousa Faria, kind van de favela’s, voetbalicoon van bijna hetzelfde allooi, heeft het voortouw genomen. “Liever scholen dan voetbalvelden”.

Tussen de demonstraties door streden Braziliё en Italiё om de Confederations Cup. Het nieuwe fenomeen Neymar toonde zijn onmiskenbare talent. Het kanariegeel en blauw streelden mijn netvlies . Sloot ik de ogen, zag ik met Pelé als dirigent, Garrincha, Didi, Vava, Rivellino, Zico Socrates, Jairzino, Tostao, Ronaldo, Ronaldinho en Kaka de schitterendste samba’s dansen.

Wakker geschrokken, hoorde ik het nieuws: “Auto rijdt in op demonstratie: Twee vrouwen zijn daarbij omgekomen”.

Written by sjonkritmeester

June 24, 2013 at 4:09 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: