sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

NEDERLAND LIGT OP RAMPKOERS

leave a comment »

Het is warm, en ik maak me ongerust. Gisteren zat ik op het terras. “Het wordt nooit meer wat het was”, zei een vriend. “Onzin”, zei ik. “Eens houdt de crisis op. Alleen weten we niet wanneer we de huizenprijzen in het gareel krijgen. Erin slagen de pensioenen te stabiliseren. Arbeidsplaatsen te creёren. We weer gelukkig zijn. Het optimisme terugkeert zodat we met een blij gemoed het geld kunnen laten rollen en ons in nieuwe schulden storten.

Onzin! Toch heeft mijn vriend een punt. Het zijn de onderliggende structuren, de vaste patronen die dwarszitten. Om ze te doorbreken, moet je buiten jezelf treden, je nek uitsteken, risico nemen. We kennen de patronen, nota bene. Beschikken over een gedetailleerde structurenmap.

Gemakshalve laten we het daar echter bij. Is de situatie niet erg genoeg. Liever dan ons te onttrekken aan de fouten van het nabije verleden, koesteren we de dwangbuizen van het eigenbelang. Lopen we met onze hoofden tegen steenharde muren. Wachten op de kladderadatsch, op de catastrofe. Op de ramp.

Leg eens uit waarom VVD en CDA blijven hameren op de verantwoordelijkheid voor de jongere generatie. Waarom hun leiders vinden dat het land moet bloeden voor vage tekorten. Leiders die jarenlang serieuze waarschuwingen negeerden en in plaats daarvan kiezers paaiden met harde beloften voor het behoud van de hypotheekrente-aftrek, lagere lasten en banengroei. Zelfs nu drukken zij niet door.

Overigen handelen andere partijen net zo. Toegegeven, oppositiepartij D66 wilde de hypotheekrente-aftrek aanpakken. Zij heeft het Amerikaanse economische model in het hoofd. Is voorvechter van privatiseringen, ondernemersbelangen, individualisme. Is voor een federaal Europa.

D66 is de partij van hoger opgeleiden, van jongeren, yuppies. Van kiezers die zich bevinden aan de bovenkant van het verdienmodel. D66 vindt de verzorgingsstaat te duur.

Desastreuze opiniepeilingen duiden op een hoog altruïsmegehalte bij de PvdA. De partij van Diederik Samsom kiest voor het landsbelang, voor het belangenloze compromis zou een onafhankelijke geest kunnen concluderen.

De werkelijkheid is anders. Na de verkiezingen van 12 september 2012 telde als vanouds alleen de macht. Immers, de PvdA wil een partij links van het midden zijn. Die flank behoort haar toe, is het exclusieve domein. Daar zitten de echte vijanden die moeten worden uitgeschakeld, of zij nu SP of D66 heten.

Alleen hadden de PvdA-beleidsmakers er dit keer geen rekening mee gehouden dat zij in reservetijd opereren. Met Paars en het loslaten van de ideologische vleugels had de PvdA de linkerflank de linkerflank gelaten waarop de kiezers met duizenden tegelijk overliepen naar de SP, naar Pim Fortuyn, naar de PVV van Geert Wilders.

Met kunst- en vliegwerk wist de PvdA in het eerste decennium van deze eeuw het hoofd boven water te houden. Dankzij het politieke bestel, de goedgelovigheid van kiezers en handige trucs haalde de partij vorig jaar toch weer 38 zetels in de Tweede Kamer.

Toen besloot de partijleiding de ramkoers in te zetten, het gaspedaal tot op de bodem ingedrukt, de dood of de gladiolen. Over niets blijkt serieus nagedacht. Het kabinet-Rutte II zou de oplossing zijn.

Het rampscenario dreigt. Want net als de politieke partijen halen de kiezers de vreemdste caperiolen uit. Opinie-onderzoeker Maurice de Hond (www.peil.nl) geeft de éénmanspartij PVV al 30 zetels. Mij verbaast niets meer. Blijkbaar zijn zij serieus van plan Geert Wilders, premier te maken.

En geloof mij, als de witgeverfde nationaalpopulist het werkelijk voor het zeggen krijgt, is het afgelopen met de democratie die wij kennen. Dan regeert de straat, de emotie. Kiezen velen eieren voor hun geld. Want Wilders is een man die zijn plannen wil doordrukken.

De politieke elite is zich daarvan bewust. Blijkbaar is er geen terug. Wegen de Europese eisen en het korte termijn/eigenbelang te zwaar. Ziet zij geen kans de noodzakelijke maatregelen te nemen.

Anders is het niet te verklaren dat de radicale hervorming van het politieke bestel uitblijft. Er niet allang één sociaalliberale partij is. De gekozen burgemeester geen feit is. Zij het land laat ontploffen!

Written by sjonkritmeester

July 22, 2013 at 5:31 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: