sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

OPSTAND IN BULGARIJE

leave a comment »

Hij heet George. Vandaag is er officieel sprake van een hittegolf. Taarten bakken bij Max. Ik snap dat u er met het hoofd niet bij bent, maar toch is het de moeite waard er even bij stil te staan. En dan heb ik het over Bulgarije.

Bulgarije? Jazeker, het Balkanland Bulgarije dat sinds 1 januari 2007 lid is van de Europese Unie en waarvan wij dus mogen verwachten dat het politieke bestel, de vrijheid van meningsuiting en de sociale voorzieningen de democratische toets der kritiek kunnen doorstaan.

Maar wie had dat gedacht? Bulgarije blijkt nogal corrupt. De maffia, snel rijk geworden zakenlieden, oud-communistische opperbazen delen er de lakens uit. Het land is zo corrupt dat meer liberale burgers het niet meer kunnen aanzien en in opstand zijn gekomen. Zo dwongen zij de machthebbers al tot nieuwe verkiezingen . Gisteren bevrijdde de politie 109 politici en journalisten na een urenlange omsingeling.

Het NRC Handelsblad meldt dat Brussel de opstandelingen aanmoedigt. De Nederlandse ambassadeur is blij dat de Bulgaarse middenklasse haar stem verheft.

Roerend is de solidariteit. Europese politici zijn allang bezorgd over de kwaliteit van de Bulgaarse democratie. Vandaar, dat zij de Bulgaarse wens om toe te treden tot het Verdrag van Schengen nog niet gehonoreerd hebben. De vraag is, waarom zij hebben ingestemd met het lidmaatschap van een land dat er niet klaar voor is?

Maar goed, wij zijn even met andere zaken bezig. Bereiden ons voor op de maatregelen die het kabinet Rutte II in petto heeft. Toch denk ik dat de politieke situatie in de EU-lidstaat Bulgarije ons grote zorgen zou moeten baren.

Written by sjonkritmeester

July 25, 2013 at 12:27 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: