sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

NIET ISRAËL IS OBSTAKEL VREDE

leave a comment »

Deskundige dr. Leo Biegel schreef het al in zijn Minderheden in het Midden-Oosten: Het kernconflict betreft de tegenstelling tussen soennieten, shi’ieten en afsplitsingen daarvan. Die groepen eisen de erfenis op van de profeet Mohammed. Oftewel de macht in de moslimwereld. De rest is verdoezelt de werkelijkheid.

Na een onderbreking van drie jaar, zijn vandaag in Washington de vredesonderhandelingen tussen Israёl en de Palestijnen hervat, met de Verenigde Staten als scheidsrechter. Geen mens die in een goede afloop gelooft. Dat Israёl meedoet, is uit nood geboren. Voorkomen moet worden dat het isolement nog groter wordt. De president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas wil bewijzen dat hij een betrouwbare partner is voor het Westen is. De Amerikaanse president Barack Obama kan een succes goed gebruiken.

Is er dan echt geen kans dat na 65 jaar Israёlisch-Palestijnse conflict tot een einde komt? President Abbas heeft veel te vrezen. In elk geval zal hij zich het lot van de Egyptische president Sadat herinneren na het Camp Davidakkoord van 1979: Doodgeschoten door moslimfundamentalisten op 6 oktober 1981. Zoveel is zeker, de radicale Palestijnen zullen elke concessie te vuur en te zwaard bestrijden. Op de westelijke Jordaanoever piekeren een half miljoen joodse kolonisten er niet over de nederzettingen te verlaten.

Problemen genoeg voor de onderhandelaars in Washington. Maar de hamvraag wordt niet gesteld. En die is: Waarom maakt het Westen het Israёlisch –Palestijnse conflict belangrijker dan het is? Waarom zetten de experts het conflict neer als het grote obstakel voor vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten? Doen zij nog steeds geloven dat het Midden-Oosten pas verder kan als het conflict is opgelost?

Want juist die stellingname is nergens op gebaseerd. Zij is een fabel waarmee de wereld om de tuin is geleid. De waarheid is, dat dankzij Israёl het Midden-Oosten al niet veel eerder in chaos is vervallen. De joodse staat was de door God gezonden uitlaatklep, de ideale zondebok. Vanaf dag één hebben de Arabische leiders hun onderdanen opgehitst, opgestookt en als het even kon, de oorlog ingejaagd. Kunstmatig hebben zij het vluchtelingenprobleem in standgehouden. Overal in het Midden-Oosten is de haat tegen de joden gezaaid. Egypte mag vrede hebben gesloten met Israёl. Vrienden zijn de volkeren nooit geworden.

De Arabische heersers deden dat om de werkelijke bedreigingen in te dammen. De soenniet Saddam Hoessein handhaafde zich door de shi’ietische meerderheid in Irak te onderdrukken. In Syriё deden vader en zoon Assad het andersom. Alsof president Moebarak niet wist dat de Moslimbroederschap zijn grootste vijand was.

Misschien brengen de onderhandelingen in Washington een onverwachte uitkomst. Sluiten joden en Palestijnen vrede. Maar of er nu een akkoord is of niet, de invloed daarvan op de politieke situatie in landen als Irak, Syriё en Egypte is nihil. Daar strijden de rivaliserende moslimgroepen hun strijd van leven op dood.

Written by sjonkritmeester

July 29, 2013 at 10:27 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: