sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

OPROEP AAN MARCEL VAN DAM

leave a comment »

Wie zegt dat leeftijd een probleem is, moet de Volkskrant van gisteren lezen, en wel Marcel van Dams duizendste column. Vijfenzeventig jaar is de voormalige PvdA’er inmiddels. Eerlijk gezegd vond ik hem altijd een drammer, een gelijkhebber. Te weinig staatsman.

In een grijs verleden was Marcel van Dam Vara’s Ombudsman die limonadeflessen liet ontploffen. Was zeer aanwezig in de periode Joop den Uyl, als volksvertegenwoordiger, staatssecretaris, minister. Ik herinner me zijn aanval op Pim Fortuyn in Vara’s Lagerhuis. Die vond ik infaam en nogal dom. Wouter Bos kan Marcels bloed wel drinken.

Critici zullen Marcel van Dam verwijten dat hij niet is meegegroeid met de maatschappij. Zou kunnen. Maar wie niet, heeft recht op zijn fouten? Winston Churchill joeg in de Eerste Wereldoorlog honderdduizenden soldaten over de kling. Voor de mijnwerkers was hij vijand numero 1.

Toch wisten de Britten in 1939 heel zeker dat de 65-jarige Winston hun man was. De enige die zij het land in oorlogstijd toevertrouwden.

Hun Winston had trouwens gelijk gekregen. Was ook nooit een spat veranderd. Maar oordeel vooral zelf, en lees:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6227/Marcel-van-Dam/article/detail/3500490/2013/08/29/Marcel-van-Dam-Het-is-een-waanidee-dat-het-verdwijnen-van-de-verzorgingsstaat-onvermijdelijk-zou-zijn.dhtml.

Ik vraag het niet gauw. De leeftijd kan geen probleem zijn. Zelden heb ik zo’n helder, overtuigend stuk onder ogen gekregen. Ik roep Marcel van Dam op zich te kandideren voor het premierschap. Als hij een politieke partij opricht, meld ik me per omgaande aan.

Written by sjonkritmeester

August 30, 2013 at 12:55 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: