sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

D66 EN PVV: TWEE COMMUNICERENDE VATEN

leave a comment »

Zaterdag was hij nog in Den Haag, met duizend volgelingen. Gisteren was hij in de Tweede Kamer: De Leider van het Verzet oftewel Geert Wilders van de PVV.

Geen ordentelijk mens wil met De Leider van het Verzet te maken hebben. Dus eiste Alexander Pechtold van D66 een verklaring. “Waarom neemt De Leider van het Verzet geen afstand van antisemitische elementen”?

Hierbij verklaar ik uitdrukkelijk: Ik ben tegen De Leider van het Verzet. Ik zie Geert Wilders als een regelrechte bedreiging van de democratie. Óók ik vrees een ontwikkeling in radicale richting.

Maar vertrouwen doe ik Alexander Pechtold evenmin. Sterker nog, ik zie hèm en De Leider van het Verzet als twee communicerende vaten.

Mag ik Alexander Pechtold eraan herinneren dat hij leider is van een partij die haar bestaansrecht ontleent aan de democratisering van de samenleving. D66 weet dat het politieke systeem zichzelf heeft overleefd. Dat burgers zich niet vertegenwoordigd voelen.

Omwille van de macht kiezen Pechtold en zijn partijgenoten anno 2013 voor meer aardse zaken. Dat doen meer politici.

Maar de verantwoordelijkheid van D66 is een speciale. Immers, De Leider van het Verzet dankt zijn populariteit aan het feit dat zoveel kiezers zich niet meer in de politieke partijen herkennen. Een stem op de PVV is een stem van protest, met name tegen het systeem.

Written by sjonkritmeester

September 26, 2013 at 1:54 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: