sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

IK KIJK, IK LUISTER, IK HUIVER

leave a comment »

Wat waren we boos op de Amerikaanse econoom, hoogleraar, Nobelprijswinnaar, New York Timescolumnist, Paul Krugman toen die ons land verweet de economische crisis te verergeren. Maar maak de riemen vast. Zet u schrap. De crisis is nu totaal, en ook dat is eigen schuld. Politieke duiders tellen op. Trekken af. Vermenigvuldigen. Delen. Het land stormt alweer op nieuwe verkiezingen af. Nog even de onderhandelingen met minister Dijsselbloem van financiёle zaken afwachten. Het linkerfront is versplinterd. CDA en D66 ruiken de winst. De VVD wil tussenformeren. De PvdA kan geen kant meer op.

Intussen voert de PVV de opiniepeilingen aan. De ontevredenen stromen toe. De voorsprong is groot, breidt zich uit. Is de partij nog in te halen? Ook Wilders weet dat opiniepeilingen momentopnamen zijn. Dus moet hij direct toeslaan. Dus diende de PVV-leider een motie van wantrouwen in voordat het kabinet zijn antwoord had gegeven. “Verzet. Opstand. Rebellie”.

Ik kijk, ik luister en ik huiver. Experts zien de Leider van het Verzet als een exponent van radicaal nationaal georiënteerd populisme dat heel iets anders zou zijn dan extreem-nationalisme waaraan de last van nationaalsocialisme en antisemitisme hangt. Ik zie een politicus die afstand neemt van het democratische proces, zich tooiend met de Prinsenvlag. Een man die ernstig radicaliseert.

Bij de Algemene Beschouwingen dacht Alexander Pechtold dan ook een slag te slaan, en viel Wilders aan op diens contacten met extreemrechtse partijen in het buitenland. Op neonazi’s die op de PVV-verzetsdemonstratie afkwamen. “Boe”, roepen de gevestigde elite en ordentelijk Nederland met de D66-leider, zoals zij dat al jaren doen. Hebben zij trouwens niet alles geprobeerd? Negeren, ruziёn, afstand nemen op de inhoud, gedogen?

Zover ligt Italiё hier niet vandaan. De politieke crisis is daar. Het CDA ziet de leegte rechts. Nu manoeuvreert de PvdA zich weer de vernieling in. D66 mikt op de succesvolle, hoogontwikkelde, zakelijke pro-Europese kapitalistisch-liberale elite. De VVD wacht op haar kans om van de sociaaldemocraten af te komen.

Allemaal beweren ze voor het landsbelang op te komen. Wat de Algemene Beschouwingen duidelijk maakten, was de keuze voor het partijbelang.

De kiezers voelen zich genomen, zijn het beu, boos, teleurgesteld en net zo opportunistisch als de politieke hoofdrolspelers. Zweven als nooit tevoren.

Opgefokt door de Krant van Wakker Nederland kozen zij nog maar een jaar geleden massaal voor VVD, waar anderen zich achter de PvdA schaarden. Maurice de Hond (www.peil.nl) toont elke week aan hoe dezelfde kiezers terugsnellen omdat het beleid zo tegenvalt. Waarmee het land de regering heeft die het verdient.

Wijze mannen worden opgetrommeld. Maar wie vertrouwt wijze mannen nog? Nieuwe verkiezingen maken de crisis alleen maar erger. Met de beste wil van de wereld zit er voor geen enkele logische combinatie een meerderheid in. Niet in de Tweede, niet in de Eerste Kamer.

Het huidige politieke systeem is dood. Heeft zijn functie gehad, maar werkt nu averechts. Geeft radicale partijen veel te veel kansen. Wie oproept tot verzet, heeft grotere plannen met het land. Misschien is een PVV-verbod mogelijk.

Hoe het zij, de boodschap is zonneklaar: Pak de staatkundige vernieuwing aan. Wijzig het politieke systeem! Nù! Meteen! Direct! Vandaag nog!

Written by sjonkritmeester

September 29, 2013 at 7:05 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: