sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

NOS NEGEERDE HET TAFEREEL

leave a comment »

Ajax-FC Barcelona 2-1. Johan Cruyff haalt zijn gelijk. Een fiks aantal experts doet er goed aan even de voetballuwte te zoeken. De Amsterdamse voetbalclub wint dit jaar de Champions League niet, maar toonde wel aan wat een consequent beleid kan afdwingen.

Alleen de zwartkijker van nature suggereerde dat de al geplaatste FC er niets aan deed. Het allemaal Intussen zag het publiek een fijne wedstrijd. Net als in de nationale competitie bleek dat de kleine jongens van de grote kunnen winnen. Mocht Amsterdam weer even ruiken aan het succes. Wie weet wat de toekomst brengt? Ze zijn wat jong. Maar toch! Leve Johan die het allemaal in gang heeft gezet.

De televisieregistratie van de wedstrijd verliep rimpelloos. De verslaggever was enthousiast. De kijker zag mooie dingen. Geweldige passes. Foute passes. Zes keer geel. Een rode kaart. De studiogasten zagen een geweldig Ajax en een fantastische eerste helft. Plus  elf leeuwenharten die de overwinning ten volle verdienden.

Ach, tijdens de wedstrijd, vlak na de tweede Ajax-goal  viel een man van de tribune, vijf meter naar beneden. Raakte zwaargewond. EHBO’ers spoedden zich naar de onheilsplek. Een ambulance reed het veld op.

De NOS-camera’s negeerden het tafereel. De verslaggever verspilde er geen woord aan. In de NOS-studio had niemand het erover. Het is voetbal. Sport. Miljoenen euro’s staan op het spel. Maar een journalist is een journalist die de taak heeft wat hij waarneemt over te dragen. Kort, afstandelijk. Een zwaar ongeval op de tribune negeren, is een afschuwelijke misvatting  van het vak. Het is erger, want de vrees bestaat dat het opdracht is.

 

Advertisements

Written by sjonkritmeester

November 27, 2013 at 12:01 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: