sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HART ONDER RIEM VAN BANKIER

leave a comment »

VVD-fractieleider in de Tweede Kamer, Halber Zijlstra vindt, lees ik althans in een brief aan het NRC Handelsblad, dat de financiёle sector genoeg geleden heeft. “We dreigen door te slaan met regelgeving. Het kapitaalverkeer dreigt te blokkeren. Wij zijn dan ook tegen de jongste voorstellen om de bonussen te beperken”.

Dat is toch wel sympathiek, zo’n brief. Bedoeld om een eind aan de crisis te maken. Geschreven door een politicus, van top tot teen een liberaal. Die beseft dat een verkeerde weg wordt ingeslagen. Die genoeg concessies gedaan heeft aan de Keynesianen, en wiens haren rechts overeind zijn gaan staan vanwege de betutteling van het grootkapitaal. Van de bankiers, met name,

Mooie brief. Fijne brief. Een hart onder de riem ook, van de bankiers die toch al de grootste slachtoffers van de crisis zijn. Die te maken hebben met een hebzuchtige en wraakbeluste clientèle die steeds weer nieuwe, steeds vernuftiger producten eist. Die onder een onmenselijke druk hun werk moeten doen, soms wel zeventig, tachtig uren maken in een week. Een enorme verantwoordelijkheid dragen. Grote offers brengen. Geen tijd hebben voor het gezin waardoor maar weinig huwelijken standhouden.

Natuurlijk vindt ook Zijlstra de beloning soms wat aan de hoge kant. Als liberaal weet hij dat het niet anders kan. Geen bankier, geen CEO in de financiёle sector vraagt erom. Hij moet. Het is de tucht van de markt. Stel, dat hij akkoord gaat met een lager salaris, afziet van de bonussen. Dan wordt de markt wantrouwig. Lopen de aandeelhouders weg. Kelderen de winsten. Moet je de socialisten horen.

Vanzelfsprekend denkt de VVD-fractieleider verder. Want hoezeer hij ook te doen heeft met de financiёle sector, het landsbelang staat voorop. Als geen ander is de liberaal doordrongen van de gulden regel: Als de bankier lijdt, heeft mijn partij een probleem.

Written by sjonkritmeester

November 30, 2013 at 1:05 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: