sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DUITSLAND OF MERKEL IS DE KEUZE

leave a comment »

Zwarte Piet blijft de gemoederen bezighouden. Volksheld Gordon, gesteund door zijn werkgever RTL Nederland, kan Chinese Nederlanders te grazen nemen, en vervolgens beweren dat het land over zich heen laat lopen door mensen met een andere etnische achtergrond. Een student politicologie laat Freek de Jonge — Freek de Jonge wie? — met stomheid geslagen achter bij Pauw en Witteman. Als zou de Nederlandse student slachtoffer zijn van linkse indoctrinatie.

De sociale media raken overvol. Kwaliteitskranten en nieuwsrubrieken bemoeien zich ermee. Gelukkig zijn er nog genoeg verstandige Nederlanders die zich niet gek laten maken door onzinbeweringen en waarheden waarvan miljoenen niet willen weten. Dus zal het allemaal wel weer overwaaien, en mag Nederland over enkele weken een nieuw dieptepunt beleven.

Alsof er geen serieuzere vragen zijn. Neem de kwestie die de Volkskrantcolumnist Arnon Grunberg in zijn voetnoot van maandag 2 december aansnijdt. De auteur stelt dat Nederland beter af is als deelstaat van Duitsland, en constateert: “De facto is het trouwens al het geval. Nu de jure nog. Daarom méér Merkel, minder Rutte”.

Natuurlijk is de Voetnoot ironie. Aanleiding tot het schrijven ervan was premier Ruttes kritiek op het Duitse tolplan voor de buitenlandse automobilist. Niettemin snijdt Grunberg in exact acht zinnen een kwestie aan, van wezensbelang. Politieke partijen en commentatoren zouden ermee bezig moeten zijn. Veel verder dan Nieuwsuur komt de kwestie voorlopig niet, als het daar al ter sprake komt. Waarmee duidelijk is dat de columnist verworden is tot een onschadelijk fenomeen. Arnon Grunberg houdt de lezer een spiegel voor. Is scherp. Zet tot nadenken. Geen lezer die zich erover opwindt.

Toch kan de Duitse deelstaatvraag sneller dan gedacht opspelen. Grunberg trekt zijn conclusie te snel. Immers, de premier die ook VVD-leider is, heeft zich altijd al gericht de oosterburen. Vers in de herinnering ligt het gedoogkabinet VVD/CDA/PVV, waarvan minister De Jager van financiën ten strijde trok tegen de schuldenlanden, Griekenland, Portugal en later Spanje. Verweet hen onverantwoordelijk gedrag in naam van een coalitie die zich garant had gesteld voor een aflossingsvrije hypotheekrente-aftrek.

De steun van Nederland reikte verder. De VVD zal begrepen hebben waaraan Duitsland zijn succes te danken had, namelijk aan de sociale hervormingen, de ondernemersvriendelijke maatregelen en het ontbreken van het minimumloon. Natuurlijk richtte de partij van premier Rutte zich primair op het Amerikaanse model. Maar daarin zit enigszins de klad in, sinds het begin van de crisis. Paul Krugman’s Keynes heeft net iets te veel succes en het enorme verschil tussen rijk en arm is een te groot obstakel. Niet dat het verschil in het succesvolle Duitsland veel kleiner is, de kiezers zijn zich daarvan minder bewust.

D66 is de grote aanjager van hervormingen in Duitse zin. Het CDA was al over de streep. De PvdA vaart als burgemeester in oorlogstijd mee op de liberale trein in de hoop dat ook zij wint bij een terugkeer van de economische groei. Waarmee de ironie van de geschiedenis weer eens bewaarheid wordt: De bij uitstek pro-Europese partijen voeren een beleid dat Nederland steeds verder in de armen van Duitsland drijft. Vermoedelijk wil Gordon er niet van horen, maar de keuze die de kiezer op 22 mei volgend jaar bij de Europese verkiezingen heeft, is die tussen Duitsland of Merkel.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

December 2, 2013 at 9:00 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: