sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

GROOT VERDRIET OM NELSON MANDELA

leave a comment »

Arnon Grunberg omschrijft de gemoedsstemming van de Nederlander in The New York Times, aldus: “Black Pete, c’est moi”. Logisch dus dat 16 miljoen Nederlanders in diepe rouw zijn na de bekendwording van het overlijden van Nelson Mandela. Groot verdriet, dikke tranen.

Misschien is het daarom beter naar Braziliё te gaan waar de loting van het wereldkampioenschap voetbal plaatsvond. Iedereen was erbij, in het golfressort Costa do Sauipe, met FIFA-president Sjef Blatter als het vanzelfsprekende middelpunt: de Braziliaanse president Dilma Rousseff, Arno Vermeulen, Kees Jansma. Zelfs de beste voetballer ooit, Pelé, mocht even opdraven.

En net als in Nederland kreeg ook dààr het grote verdriet zijn plaats. De wereldvoetbalorganisatie had het perfect geregeld. Topfavoriet Braziliё kreeg zijn poule met zwakkere tegenstanders. Duitsland, Italiё en Engeland kunnen elkaar uitputten. Als alles volgens plan verloopt, en wie twijfelt daaraan? stuit Nederland direct na de poulefase op de Brazilianen. Koffers pakken dus.

Niets kan er mis gaan, maakte de heer Blatter vanaf het eerste moment duidelijk. Zo zouden de aanwezigen voorafgaande aan de loting een minuut stilte in acht nemen vanwege het overlijden van Nelson Mandela. Na tien seconden wenkte hij zijn buurvrouw, collega Rousseff. Een lichte aarzeling bleek al te veel. De FIFIA-president pakte de microfoon uit haar handen, doorbrak de stilte en riep de zaal op het voetbal te vieren. Immers, de wereld mag er niet aan twijfelen wie tot en met de wereldkampioenschappen de baas is in het land. Het zal hem geen tweede keer gebeuren dat het volk de straat opgaat om het miljardenspektakel te verstoren zoals in juni bij de Confederations Cup.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

December 6, 2013 at 10:10 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: