sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HANS WIJERS KOMT TE MAKKELIJK WEG

leave a comment »

“Ophouden met die regelgeving voor de banken. Geef de mensen in die sector het vertrouwen. Want dat verdienen ze. En nee, mevrouw. De overheid bezuinigt niet. Dat moet allemaal nog gebeuren. Kijk de cijfers erop na, de overheid groeit alleen maar”.

Aldus dr. Hans Wijers in gesprek met Marcia Luyten van het opinieprogramma Buitenhof. Hans Wijers is prominent D66-lid, oud-minister van economische zaken, oud-CEO van Akzo Nobel, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, commissaris van Shell en Heineken. Voor de partij van Alexander Pechtold is hij nog altijd de beste premier die Nederland nooit gehad heeft.

Hoe het zij, als man van de praktijk en de theorie weet dr. Wijers hoe de economie werkt. Zo promoveerde hij op een onderzoek naar de industriepolitiek. Was minister van Paars I dat in de jaren negentig meedreef op het geloof in het ongebreidelde economisch liberalisme. Maar de politiek beviel hem niet.

Inmiddels is hij alweer anderhalf jaar weg bij Akzo Nobel. Toch staat hij nog altijd tweede op de Volkskrantlijst van invloedrijke Nederlanders. Het was dan ook geen toeval dat het kabinet hem aanstelde als voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging. Natuurlijk was hij een van de ondernemers in wier ziel de bekroonde televisiemaker Coen Verbraak trachtte te kijken. Of het Verbraak gelukt is, mag betwijfeld worden.

Marcia Luyten vroeg evenmin echt door. Wel markeerde haar gesprekspartner in die twintig minuten Buitenhoftijd zijn positie: “Dit land is vooral afhankelijk van de export, van de wereldhandel dus. VVD en CDA verzuimden de noodzakelijke hervormingen door te voeren in de periode van economische bloei. Nu moet het toch gebeuren, en dat kost pijn. Maar het kan niet anders”.

Daar sprak een man van gezag. Tweeёnzestig is hij pas. Weet waarover hij het heeft, neemt daarbij zijn kennis en ervaring mee. “Het kapitalistische marktmodel is het minst slechte systeem. Je moet alleen de tekortkomingen opheffen”, zei hij twee jaar geleden in een interview met de Volkskrant waarin hij zich ook uitsprak voor de uitkering van bonussen, mits onder de juiste voorwaarden. Als CEO was hij in zijn laatste jaar trouwens goed voor vier miljoen euro per jaar, om nog eens 1,3 miljoen te incasseren als vertrekpremie.

Als D66-lid zal dr. Hans Wijers zal een overtuigd voorstander zijn van een verdergaande integratie van Europa. Misschien wel van een federatie. Hij is getrouwd, vader van twee kinderen. Maar wat weten we verder van de man? “Mijn privéleven gaat niemand iets aan”, hoor je hem denken.

Toch een voorzichtige poging. Maar dr. Hans Wijers is ongetwijfeld een sociaal vaardig man. Niet iemand die op school is gepest. Geen omhooggevallen blaaskaak die zich waar moet maken of een korpsbal die alleen de taal van het old boy’s network verstaat. Hij spreekt ook die van de gewone man. Van de straat, want hij begrijpt dat de topman van Ajax vrij baan moet geven aan Johan Cruyff.

Al met al lijkt het geen boude conclusie dat Hans Wijers behept is met het ongrijpbare dat de leek natuurlijk gezag kan noemen. De vraag is, of zelfs zo iemand ontkomt aan de cocon waarin de gegoede succesvolle geslaagde Nederland zich al gauw bevindt? Waarom anders betoont hij een soort van mededogen met de arme bankiers die onverdiend op het schuldenbankje van de crisis zitten? “Iedereen is schuldig. Iedereen heeft meegedaan”, is de boodschap. “Dus hebben de bankiers genoeg geleden”.

De gesprekken met Coen Verbraak en Marcia Luyten bevredigden niet. Smaakten wel naar meer. Wat zou het mooi zijn als een man met het statuur van dr. Hans Wijers in het strijdperk met iemand die tegen hem is opgewassen. Een debat met de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Paul Krugman, aanhanger van Keynes, bijvoorbeeld. Of, als Krugman niet kan, lijkt de Rotterdamse hoogleraar prof. dr. Bas Jacobs een uitstekend alternatief.

De krant, de televisie zouden die uitdaging moeten oppakken. Wellicht overtuigt Wijers. Misschien niet. Blijft het debat onbeslist. In elk geval komt dr. Hans Wijers nu te gemakkelijk weg.

Written by sjonkritmeester

December 9, 2013 at 7:24 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: