sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DE KOGEL KWAM, VANWAAR?

leave a comment »

“De kogel kwam van links”, weet rechts. Vàn de PvdA, D66, van de Vara, de cabaretiers, de Grachtengordelelite. Van de Volkskrant, het NRC Handelsblad. Zij zijn er de oorzaak van dat Pim Fortuyn is doodgeschoten. Dat Volkert van der G. de trekker heeft overgehaald.

Zes mei 2002. Of de relatie zo direct was, kan alleen de dader aantonen. Intussen heeft menigeen zich wel eens achter de oren gekrabd. “Mmm. Misschien had ik iets voorzichtiger kunnen opereren. Minder grote woorden gebruiken. Alerter moeten zijn”.

De economie vierde haar grootste kapitalistische triomfen. Paars regeerde. De privatiseringen maakten de CEO’s schatrijk. Managers schoten mee de zevende hemel in. De huizenprijzen. Pim Fortuyn zag puinhopen. Toen was hij dood. “Een politieke moord”, beweert de premier. Alleen dacht de rechter daar indertijd een slagje anders over. Sterker nog, de officier van justitie achtte een politiek motief afwezig.

Intussen wil de crisis maar niet ophouden, en struikelt het land voort. Is Geert het radicaliserende broertje van Pim. Zijn compromissen tot in het absurde de dagelijkse praktijk. Staat Duitsland model. Moet de overheid kleiner. Zijn PvdA en D66 druk met elkaar in de weer.
De kogel kwam van links. Wellicht. Maar toen al, was de vraag gerechtvaardigd: Vanwaar?

Advertisements

Written by sjonkritmeester

December 12, 2013 at 10:53 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: