sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

WOUTER BOS’ KWARTETSPEL IS BRON ELLENDE

leave a comment »

Het is het gevolg van politiek amateurisme optima forma. Het zoveelste bewijs dat het politieke systeem niet meer naar behoren functioneert. Het is dan ook geen toeval dat televisiekijkers Geert Wilders tot politicus van het jaar gekozen hebben.

PvdA en VVD zijn vorig jaar veel te lichtvaardig met elkaar in zee gegaan, met het kwartetspelechec van Wouter Bos als bron van alle ellende. Dus rolt het kabinet Rutte II van de ene crisis in de andere. Heeft het land net de ellende van het Herfstakkoord achter de rug, ligt er weer een senator dwars.

En die senator is niet de eerste de beste. PvdA’er Adri Duivesteijn loopt al decennia mee. Maakte naam als wethouder stadsvernieuwing in Den Haag. Was jarenlang lid van de Tweede Kamer en stapte begin van het jaar op als wethouder ruitelijke ordening van Almere. Waar Duivesteijn is, zijn er conflicten. Weinig Nederlandse politici die zoveel vijanden hebben. Zelfs was hij in 1989 doelwit van een aanslag.

En nu wil deze dwarse man ervoor zorgen dat de coalitie het woonakkoord ontdoet van zijn scherpste randjes. Hij verzet zich met name tegen de verhuurderheffing voor de woningcorporaties omdat die ten koste gaat de noodzakelijke investeringen.

Maar de belangen van de coalitie zijn te groot. Duivesteijns nee zorgt voor een gat in de begroting van 1,7 miljard euro en maakt een kabinetscrisis mogelijk. Tegelijk weet de senator dat zijn opstelling de positie van de PvdA geen goed doet.

Dus rest de vraag waarom gaat hij zo lang door? Punt is, vermoedelijk heeft de 63-jarige senator het als ervaringsdeskundige bij het rechte eind. Juist dàt is tekenend voor de staat van onderhoud van het politieke bouwwerk van het Koninkrijk der Nederlanden.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

December 16, 2013 at 11:32 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: