sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ACH, POETIN IS OOK MAAR EEN MENS

leave a comment »

Toch benieuwd hoe minister Jeanine Hennis-Plasschaert reageerde. Een tikje verrast moet ze toch hebben opgekeken van het nieuws dat de Russische president Poetin een amnestiewet in werking heeft gesteld.

Ongeveer 25.000 gevangenen komen vrij. Onder hen bevinden zich de oliemagnaat Mikhail Chodorkovski, de twee Pussy Riot-zangeressen en de opvarenden van het Greenpeaceschip, The Arctic Sunrise. En dat, terwijl de VVD-minister een avond eerder bij Pauw en Witteman zich nog een fel tegenstander toonde van een Nederlands gebaar tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji richting Rusland dat zich onder Poetin ontwikkelt tot een naargeestige dictatuur. Waar politieke oppositie onder zware druk staat. Onder andere de anti-homowetgeving heeft in het Westen kwaad bloed gezet.

“Een actie is zinloos”, zei de minister streng. Voor haar is het zonneklaar. Koning Willem-Alexander kan in februari naar Sotsji gaan. De minister mag dat vinden. De Duitse president Gauck blijft weg. Ook François Hollande en Barack Obama gaan niet. Bovendien maakte het Witte Huis bekend dat de 70-jarige Billy Jean King aan de Amerikaanse delegatie is toegevoegd. Billy Jean King is een vroegere tennisster en homoseksueel.

Waarnemers zien een relatie tussen de mededelingen uit Berlijn, Parijs en Washington. Vijftig miljard euro hebben de Spelen gekost. De stad Sotsji heeft grote offers gebracht. En ach, Vladimir Poetin is ook maar een mens, bewees koningin Maxima al. Zijn prestige staat op het spel. Zijn Spelen moeten een groot succes worden.

Daar heeft de Russische president wel een paar gevangenen voor over. Bovendien is de kans dat Chodorkovski in vrijheid een heldenstatus krijgt niet groter dan in gevangenschap. Trouwens, de Spelen zijn op 24 februari alweer afgelopen.

Written by sjonkritmeester

December 19, 2013 at 11:44 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: