sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VVD IS EEN PROFESSIONELE PARTIJ

leave a comment »

Het weekblad Elsevier heeft de primeur: Als VVD-leider, premier Rutte het politieke loodje legt of zomaar besluit zich niet langer te kandideren, staat zijn opvolger in de startblokken. Hoeft zijn partij alleen maar ja te zeggen.

“Want”, vertelt de premier, “zorgen voor je opvolging hoort bij leiderschap. Vanaf dag één houd ik me daar dan ook mee bezig. Ben de coach van een aantal talenten dat door de partij geschikt is bevonden. Ik zorg er ondermeer voor dat ze in functies terechtkomen waarin zij zich kunnen bewijzen.

De VVD is een professionele democratische partij. Bij voorgaande gelegenheden betekende het opstappen van een leider bijna per definitie ruzie in de liberale tent. In het liberale geheugen gegrift, is het lijsttrekkersreferendum van 2006: Mark Rutte contra Rita Verdonk. Verdonk won. Waarop de partij koos voor Mark Rutte. Zoveel is zeker, de VVD wil een herhaling van 2006 ten koste van alles voorkomen.

En je weet het nu eenmaal nooit. De politiek is een onzeker bestaan. Morgen kan de premier zijn congé krijgen. Misschien krijgt hij iets moois aangeboden in Europa. Maar toch, zelf zorgen voor je opvolger? Veel familiebedrijven zijn erdoor op de fles gegaan. Ook de Nederlandse politieke partijen hebben zo hun ervaringen. Kandidaten hebben namelijk de nare eigenschap niet zo heel geduldig te zijn.

Zo was in 1994 ene Elco Brinkman de gedoodverfde opvolger van CDA-premier Lubbers die het land zo mooi door de crisis had geloodst. Dat ging dus mis waarmee de teloorgang van het CDA werd ingezet.

En hoeveel kroonprinsen heeft Joop den Uyl van de PvdA in de jaren 1970 en 1980 niet gehad? Eén voor één zijn ze afgeserveerd. Uiteindelijk bleef Den Uyls keuze, vakbondsleider Wim Kok, over. Toegegeven, Wim Kok is twee maal premier geweest, kende hoogtijdagen. Maar zijn bewonderaars moeten ziende blind zijn geweest. Kok leidde de PvdA ver weg van de ideeёn waarvoor de partij eens was opgericht. Zag ook nog eens de SP langszij komen. Wat is er anno 2013 van de PvdA over? is een vraag die steeds meer mensen stellen.

Partijleiders die hun eigen opvolging proberen te regelen! Als het goed is, komen ze bedrogen uit.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

December 19, 2013 at 12:32 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: