sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ZELFS FRITS ABRAHAMS IS ONBARMHARTIG

leave a comment »

Zijn optreden tijdens het woonakkoorddebat in de Eerste Kamer is in slechte aarde gevallen. Van alle kanten krijgt Adri Duivesteijn het voor z’n kiezen nadat hij zijn jawoord gaf. Zelfs de immer milde Frits Abrahams van het NRC Handelsblad is onbarmhartig: “Zet hem een rode muts met een pluim op, dan had je de ideale Kerstman”.

Kan het vernietigender? In elk geval vallen de andere commentatoren erbij in het niet. Alsof de 62-jarige PvdA-senator hen persoonlijk beledigd had: “Een draaikont”, vond de een. “Hij heeft ons wekenlang gegijzeld omdat het akkoord van zijn stem afhing”, klaagde de ander. “Een circusact”. “Typisch oude politiek”. Nederlanders zijn vindingrijk in het uiten van kritiek.

Hoewel vriend en vijand Duivesteijns expertise betreffende de woningbouw erkennen, hekelen zij unaniem diens strategie om het woonakkoord bij te stellen. “Het was allemaal voor de bühne. Het was puur om de PvdA-kiezers te plezieren”, meldde de oppositie.

Dat moge allemaal zo zijn. Niet alleen waren er veel krokodillentranen bij, ikzelf had een andere indruk. Natuurlijk, senator Duivesteijn is gepokt en gemazeld in de politiek. Hij staat bekend als een drammer, een vechter. De critici hebben gelijk. De senator wist dat er geen Nacht van Duivesteijn inzat, geen plaats in de geschiedenisboekjes. Pek en veren wachtten hem.

Tegelijk stond daar een breekbare man die nauwelijks uit zijn woorden kon komen. Adri Duivesteijn had gevochten voor wat hij waard was. Had weinig bereikt. Meer was onmogelijk. Maar de senator stond er ook niet voor eigen glorie. Hij had zijn tijd gehad. Wilde wel nog één keer laten zien waarvoor de PvdA was opgericht.

Toegegeven, Duivesteijns missie was gedoemd. Kansloos vanaf den beginne. De grote vraag is of dat te wijten is aan Adri Duivesteijn.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

December 20, 2013 at 10:27 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: