sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

SCHURKENSTATUS DREIGT VOOR ISRAЁL

leave a comment »

In de Verenigde Staten was het groot nieuws, het besluit van de American Studies Associaton (ASA) tot een boycot van de Israёlische universiteiten vanwege de politiek in de Palestijnse gebieden. Het Nederlandse waterbedrijf Vitens zegde de samenwerking op met de Israёlische partner omdat die Palestijns water zou oppompen. Eerder waren er al acties van de supermarkten betreffende de etikettering van producten waarom Eurocommissaris Ashton heeft gevraagd.

Zomaar drie berichten. Maar wel berichten die duiden op het imago-probleem van de staat, Israёl. Je proeft het, je voelt het, hoewel het idee overheerst dat de zwijgende meerderheid zich niet aan een mening wil branden. Intussen drijven critici Israёl de hoek van schurkenstaat in. Met name de vergelijkingen met de apartheidsstaat die Zuid-Afrika nog niet zo lang geleden was, zijn legio. Waarbij de Palestijnen en de Arabische inwoners van Israёl al gauw de plaats innemen van de zwarte Zuid-Afrikanen. ‘Jidar al-fasl al-unsuri’ ofwel, de Apartheidsmuur noemen de Palestijnen het hek dat Israёl heeft geplaatst op de westelijke Jordaanoever.

Om het predicaat schurkenstaat te verwerven, moet er wel iets gebeuren. Enge dictaturen staan op de lijst. Het Libiё van Gaddafi, het Irak van Saddam Hoesein waren voorbeelden. Noord-Korea en Iran staan erop. Toch lijken idealisten als oud-premier Van Agt, oud-minister van buitenlandse zaken Van den Broek en het SP-kamerlid Harry van Bommel een eind op weg. Zij hameren op de rechtmatigheid van de Palestijnse eisen en de verdorvenheid van het Israёlische beleid, met als stenen des aanstoots: de nederzettingenpolitiek, de vluchtelingenproblematiek, het Hek en de status van Jeruzalem. De geschiedenis is hun argument. De joden hebben de Palestijnen op gewelddadige wijze verdreven. “Het beroofde land”, schreef Van Bommels partijgenote Anja Meulenbelt.

Twee weken geleden bezocht een Nederlandse delegatie Israёl en de Palestijnse gebieden. Er was enige onenigheid over de levering van een containerscanner. Ach, in de jaren 1960, 1970 en 1980 was Nederland de grootste vriend, de trouwste, loyale bondgenoot van de joodse staat. Dertig jaar later is het een kritische vrind, op zijn best. Een vriendschap waarvoor minister van buitenlandse zaken, Timmermans, model staat en die in lijn is met het beleid van de Europese Unie.

De situatie in het Midden-Oosten kan nog zo tumultueus zijn, velen zien de parlementaire democratie Israёl als de boosdoener, obstakel nr. 1 voor de wereldvrede. De misstanden in de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook waar de Hamas heerst, zijn het directe gevolg van de onderdrukking. Ook is premier Netanyahu nooit te beroerd het vuurtje op te porren door op cruciale momenten woningbouwplannen in Oost-Jeruzalem aan te kondigen.

De druk neemt toe. Israёlische politici en diplomaten vrezen sinds de Gaza-oorlog van 2009 vervolging in Belgiё dat eerder al oud-premier Sharon aanklaagde voor oorlogsmisdaden. Sharon zou christelijke Libanese strijders niets in de weg hebben gelegd toen die in 1982 huishielden in Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila, waarbij zeker 800 mensen omkwamen.
Op 29 november 2012 verkreeg de Palestijnse Autoriteit van president Abbas de status van waarnemend niet-lid.

In de Verenigde Staten en West-Europa zijn moslims ook kiezers. Er zijn hoogleraren, journalisten bij die net als de sympathisanten van de joodse staat het grotere publiek weten te bereiken. De ASA-boycotactie kan wel eens de eerste van een rij zijn.

Mede dankzij de joodse lobby en conservatief christelijke groeperingen kan Israёl rekenen op de Verenigde Staten. Misschien is er in Europa nog wel een meerderheid. Tegelijk is het de militair sterkste staat van het Midden-Oosten. Ook floreert de economie. Zoveel begrijpen de Arabieren wel, als de joodse staat in doodsnood verkeert, zal het naar de uiterste middelen grijpen.

Kerstmis 2013. Israёl bestaat 65 jaar en 7 maanden. Een aaneenschakeling van oorlogen, conflicten, opstanden en aanslagen heeft het land achter de rug. Sinds augustus praten Israёl en de Palestijnen over vrede, met de Verenigde Staten als scheidsrechter. Het vredesoverleg is in mei 2014 afgerond, heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Kerry, tenminste beloofd. Geen mens die daarin gelooft. Het zou al een wonder zijn als de Palestijnen de staat Israёl erkennen. Want ook dat is nog altijd niet gebeurd.

Written by sjonkritmeester

December 23, 2013 at 9:58 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: