sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

POETINS SPELEN VAN DE WAANZIN

leave a comment »

De Nederlandse deelnemers hebben hun opdracht volbracht. Over vier weken beginnen de Olympische Winterspelen. Dus komt het debat nu goed op gang: Wat te doen met Sotsji?

President Barack Obama, bondskanselier Angela Merkel en president François Hollande gaan niet. Premier Rutte zwijgt. Koning Willem Alexander kan een statement maken en thuisblijven, maar is daar de persoon niet naar. Waarom zou hij ook? Als lid van het IOC gaf hij zijn zegen aan Sotsji. De Elfstedentocht reed hij uit.

Bovendien staat de koning op goede voet met de Russische president Vladimir Poetin, zoals bleek bij zijn bezoek aan Petersburg in het kader van het Nederland-Rusland vriendschapsjaar. Als een blok viel de heteroseksuele president voor de charmes van zijn vrouw. Liet de opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise en 25.000 andere gevangenen vrij, maar had nog wel de tegenwoordigheid van geest een tegenprestatie te eisen. “Als je actie onderneemt tegen mijn Spelen zul je daar spijt van krijgen”.

Zo gaat dat in de grotemensenwereld. De argumenten zijn sleets, maar doorslaggevend: Sport en politiek hebben niets met elkaar te maken. Sporters hebben jarenlang geknokt, offers gebracht. Neem de Russen hun trots niet af. Een boycot heeft geen zin. Het is een vorm van ontwikkelingshulp. In gesprek blijven, is de enige optie. NOC- technisch directeur en chef de mission, Maurits Hendriks: “Het worden de geweldigste, waanzinnigste, meest fantastische Spelen, ooit”.

Blijkbaar heeft de NOC-directeur een voorspellende gave. De Nederlandse score valt zwaar tegen. De Russen halen een recordaantal medailles. Doping lijkt uitgebannen. Een enorm omkoopschandaal komt aan het licht. Koning Willem-Alexander is bij Svens gouden race. Een klopjacht op terroristen loopt volledig uit de hand. “Poetins Spelen van de Waanzin”, kopt een krant.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

January 4, 2014 at 12:33 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: