sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

MISSCHIEN IS HET GEEN ANTISEMITISME

leave a comment »

Het zal geen antisemitisme zijn. Maar wat is het dan wel?
“Wij doen niet aan politiek”, reageerde Vitesse-trainer Peter Bosz op de ophef over het thuislaten van de eerste-elftalspeler Dan Mori die vanwege zijn Israёlische paspoort de Verenigde Arabische Emiraten niet in mocht. Een woordvoerster viel de trainer bij. Zij betreurde het dat de voetbalclub slachtoffer is geworden van een politiek steekspel. Ook de KNVB vindt het een zaak voor de politiek.

Het zal geen antisemitisme zijn. Maar wat is het dan wel? In Berlijn overwegen de autoriteiten bij grote evenementen een hek te plaatsen rond het Holocaustmonument. Er circuleert een video die toont hoe dronken Nieuwjaarvierders er urineren en vuurwerk afsteken.

Het zal geen antisemitisme zijn. Maar wat is het dan wel? In Engeland vierde de Franse voetballer Anelka zijn doelpunten met het Quenellegebaar. Hij kwam weg met een boete. La Quenelle is een vinding van Anelka’s vriend, de cabaretier Dieudonné. Vooral onder jongeren is het gebaar populair. Velen zien er een Nazi-groet in.

Het zal geen antisemitisme zijn. Maar wat is het dan wel? Dieudonné heeft het niet zo met joden. Bovendien is hij een fel criticus van de Israёlische politiek en werkt samen met het Front National. Wie ook samenwerkt met het Front National, is Geert Wilders van de PVV. Wilders veroordeelde als eerste het lafhartige optreden van Vitesse. Wilders staat pal voor de Israёlische politiek.

Misschien is het geen antisemitisme. Totale onverschilligheid in combinatie met domheid is het op z’n minst. Zoveel verschil is er in elk geval ook weer niet in de houding van mensen die de opkomst van Adolf Hitler mogelijk hebben gemaakt en mensen nù.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

January 6, 2014 at 10:36 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: