sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ANTI-ISRAЁLSTEMMING ZIT ER GOED IN

leave a comment »

Het NRC Handelsblad opent ermee: ‘Frankrijk verbiedt shows van cabaretier Dieudonné uit vrees voor oplaaien jodenhaat’. In dezelfde krant hekelt columnist Frits Abrahams het laffe optreden van Vitessetrainer Peter Bosz die zonder de Israёlische eerste-elftalspeler Dan Mori naar Abu Dhabi is gegaan. “Dat”, aldus de columnist, “zouden Rinus Michels, Louis van Gaal, Johan Cruyff en Piet Keizer nooit gedaan hebben”.

Misschien niet. Misschien wel. Het waren andere tijden, en Israёl was met Michels aan het bewind nog Neerlands beste vriend. Intussen hebben we te maken met oud-premier Van Agt, oud-minister Van den Broek en vele anderen die Israёl zien als de schuldige in het conflict met de Palestijnen.

Dus heeft het pensioenfonds PGGM besloten niet meer te beleggen in de vijf grootste Israёlische banken als protest tegen financieringen van joodse nederzettingen in de bezette gebieden. Het pensioenfonds beraadt zich over soortgelijke maatregelen tegen andere ondernemingen. Eerder trokken het ingenieursbedrijf Royal Haskoning DHV en het drinkwaterbedrijf Vitens zich al terug uit Israёlische projecten in Palestijns gebied. Een aantal supermarkten is deze bedrijven voorgegaan. Er was een incident tijdens het bezoek van premier Rutte aan Israёl. Bij een peiling van de Volkskrant reageerde 56 procent positief op de vraag of meer ondernemingen het voorbeeld van PGGM moeten volgen.

Nederland roept Israёl tot de orde. Toch benieuwd of PGGM geld heeft uitstaan in de Verenigde Arabische Emiraten? Of Royal Haskoning wel eens heeft geprotesteerd tegen de visumpolitiek van Saoedi-Arabiё? Hoe het zij, alle betrokkenen leggen er de grootste nadruk op dat hun standpunt niets van doen heeft met antisemitisme. Niets met Jodenhaat. De beslissingen komen voort uit een oprechte bezorgdheid over de Israёlische politiek, het onrecht de Palestijnen aangedaan.

Helaas voor hen, hanteert Dieudonné dezelfde argumenten. Is het heersende klimaat ook in Nederland onrustbarend.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

January 9, 2014 at 1:09 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: