sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ALLEEN ISRAЁL LIGT EEN TIKJE ANDERS

leave a comment »

Een nare wind waait door het land. Het is de wind van onverschilligheid, van hypocrisie, van demonen die zijn teruggekomen. We proberen ons te beschermen. Trekken dikke jassen en handschoenen aan. Zetten oorwarmers op. Mutsen, hoeden sjaals. Alles halen we uit de kast. Maar het is een nare, gemene wind die door alles heen dringt.

Onverschilliger kan het bijna niet. Vitesse-coach Peter Bosz deed de aftrap. “Ik doe niet aan politiek”, antwoordde hij in een Arabisch trainingskamp op de vraag waarom de Israёlische speler Dan Mori in Nederland was achtergebleven. Hem was een visum geweigerd. Waarop de mediahoon en ministers over Vitesse heen vielen. De sponsor eiste excuses.

Intussen had het pensioenfonds PGGM zich uit Israёl teruggetrokken, vanwege de betrokkenheid met de bezette gebieden. “Het bewijs dat bedrijven zich bewust worden van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid”, juichte de Volkskrant het besluit toe, eraan toevoegend: “Hopelijk luistert Israёl nu”. “Wij voeren geen boycot”, niet tegen Israёl”, verklaarden premier Rutte en minister Timmermans namens het kabinet.

Dus trekken koning Willem-Alexander en koningin Maxima, premier Rutte, minister Schippers naar Sotsji, om de Olympische Spelen van president Poetin de nodige allure te geven, met in het kielzog van het hoge gezelschap, de ondernemers die hopen de vruchten te plukken van de vriendschap die Rusland en Nederland voor elkaar koesteren. Er is ook geen sprake van dat Nederlandse regering gezwicht is voor druk van Russische kant. Wel mooi dat de opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise zijn vrijgelaten. Maar dat de Russische politiek een aanfluiting voor de mensenrechten is. Homoseksuelen er geen leven hebben, is niet hun schuld. Evenmin kunnen zij zich bezighouden met mensonterende omstandigheden in Qatar waar over vier jaar de wereldkampioenschappen voetbal plaats moeten vonden, in China, in India of waar dan ook. Alleen met Israёl ligt het net een tikje anders. Vanwege de bezette gebieden, dus.

Waarop het windje aanzwol. Oorzaak, zuiden. De Franse cabaretier Dieudonné is al jaren bezig met het uitventen van de verdorven van de staat Israёl, en gebruikt daarvoor het bekende thema antisemitisme in de zin van Jodenhaat. Honderdduizenden volgers vermaken zich met zijn quenelle en antisemitische grappen en grollen. Links, rechts, allochtoon, autochtoon. De verscheidenheid is groot. Blijkbaar is er ook in Frankrijk het gevoel dat vrijheid van meningsuiting geen grenzen kent. De elite haar plaats moet kennen. Waarbij de neutrale waarnemer constateert dat Dieudonné’s populariteit met name in islamitische en extreemrechtse kringen wel erg groot is. “Shoa-shoa-annas”, zingen die in koor. “Want”, aldus de cabaretier, de joden parasiteren op de Holocaust. Zij eisen het alleenrecht op lijden.

Waar het National Front van de familie Le Pen Dieudonné omarmt, opereert zijn Nederlandse partner Geert Wilders weer als een groot vriend van Israёl. Ook opiniemaker Thomas von der Dunk heeft het in de Volkskrant het beste voor met de joodse staat: “Terecht dus dat Nederlandse bedrijven richting Israёl een statement doen, want dat is nu eenmaal de wet van de internationale politiek: Je kunt niet tegelijk alle schurkenstaten aanpakken”.

Toeval natuurlijk, maar de dood van de Israёlische oud-premier Ariel Sharon wakkert het windje nog wat verder aan. Voor de Arabieren is het helder: “Een schurk, een massamoordenaar”. Voor Israёl ligt de zaak ietwat gecompliceerder. Als generaal heeft hij fouten gemaakt. Heeft ook bloed aan zijn handen. Maar stond pal voor zijn Israёl.

Het is een nare koude wind die niet van zins lijkt te gaan liggen. De wind van onverschilligheid. De anti-Israёlstemming zit er goed in. Je voelt antisemitisme. Misschien is het alleen maar opportunisme. NRC Handelsblad schrijft vandaag dat premier Rutte zijn vriend Poetin op 21 oktober 2013 heeft verzekerd dat de koning en koningin naar Sotsji komen. Ach, dat meldde De Krant met een Mening al op 20 december. En op 11 januari nog een keer.

Written by sjonkritmeester

January 13, 2014 at 2:41 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: