sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

Schaatsvorst Sven meldt zich

leave a comment »

Hij heeft zijn 27-jarige levenlang dat ene doel nagestreefd: de sterkste zijn, kampioenschappen veroveren, Olympische titels winnen. Daarvoor moet alles wijken. Daarvoor moet je een bepaald karakter hebben, door roeien en ruiten kunnen gaan. Blind zijn voor het buitengebeuren. Topschaatser Sven Kramer heeft zich gemeld.

In zijn De Telegraafcolumn verheugt de gedoodverfde winnaar van de vijf en de tien kilometer zich over de komst van premier Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Maxima naar Sotsji. Vindt dat de critici goede sier maken over de rug van de sporter heen. “Nee, dan de koning en de koningin. Echte liefhebbers”, aldus de schaatsvorst die ook vindt dat niet alles koek en ei is in Rusland. “Maar”, vervolgt hij, “Ik ga naar de Olympische Spelen om maximaal te presteren, niet om actie te voeren”.

Tsja…., Sven Kramer heeft al eerder bewezen dat hij niet bang is officials hun plaats te wijzen. Rasbestuurder Doeke Terpstra ervoer als voorzitter van de schaatsbond al dat de schaatser een geduchte tegenstander is. Dus nam hij de kuierlatten toen het tot een confrontatie kwam bij de bouw van het nieuwe schaatsstadion. Waarmee de politici zijn gewaarschuwd: Sven afvallen, op dit moment, staat al gauw gelijk aan politieke zelfmoord.

Maar Doeke Terpstra mag de handdoek in de ring geworpen hebben, Sven kreeg niet zijn zin. De schaatser wilde het ijsstadion in Heerenveen. Het komt in Almere. Ook dit keer is hij rijkelijk laat. Politici uit andere landen maakten wel een gebaar. President Obama, president Hollande en bondskanselier Merkel in Sotsji laten verstek gaan, om verklaarbare redenen. Nederland besloot het anders te doen, om onverklaarbare redenen.

Zoveel staat vast. Koning Willem-Alexander mag een liefhebber zijn, als IOC-lid was hij medeverantwoordelijk voor de aanwijzing van Sotsji. De koning heeft, met zoveel woorden, Sven een slechte dienst bewezen. Er komt een moment dat hij spijt als haren op zijn hoofd krijgt dat hij zijn ogen niet iets eerder had geopend.

Written by sjonkritmeester

January 17, 2014 at 10:59 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: