sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

PRISCILLA ZALM MAAKT ME BANG

leave a comment »

De liederlijke praktijken aan het hof van de Romeinse keizer of de schitterende pracht van Versailles aan de vooravond van de Franse Revolutie haalden het er niet bij. ‘The Wolf of Wall Street’, de film van Martin Scorsese met Leonardo di Caprio in de hoofdrol, is een bacchanaal, het toppunt van decadentie, hoererij, verdorvenheid.

De film is gebaseerd op het levensverhaal van Jordan Belfort die in de jaren 1990 de financiёle top bereikte. Belfort was een effectenhandelaar. De scheidslijn met de wereld van de bankiers bleek flinterdun.

Over de bankiers gesproken. Aanvankelijk dacht ik aan nogal beschaafde mensen die hun zaakjes keurig op orde hadden. Zelfs kende ik een enkeling van nabij, bij uitstek geschikt om enig geld te beheren. Ik zag de bankiersster rijzen en rijzen. Naar eigen zeggen, was dat volkomen logisch. Pas na de crisis bleken ook zij mensen van vlees en bloed. Mensen die het niet snapten. Zich slachtoffer voelden van het systeem.

Neem VVD-prominent en oud-minister van financiën, dr. Gerrit Zalm die alweer vijf jaar CEO van ABN Amro is. Als Priscilla Zalm, hoerenmadam en de zus van Gerrit, verraste de CEO onlangs het bankpubliek tijdens de jaarlijkse cabaretavond. Er was veel ingeblikt gelach. Wat ik ervan begrijp, is dat de bankier en de madam veel van elkaar hebben opgestoken. Ik dacht aan Martin Scorsese’s portret van de werkelijkheid. Geruster word ik er niet op. Immers, het is genoegzaam bekend hoe het Rome en de Franse monarchie vergaan is.

Written by sjonkritmeester

January 19, 2014 at 11:50 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: