sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

PREMIER RUTTE BLIJFT DE PARTIJMAN

leave a comment »

Wat de VVD en premier Mark Rutte knap doen, is de eigen kiezer plezieren. Partij en premier zijn één geworden. Zij vormen het landsbelang, en het zijn de media-experts en opiniepeilers op de achtergrond die de premier voortdurend het juiste besluit influisteren. Nederland is Amerika geworden.

Natuurlijk handelt de concurrentie niet heel anders. Ook incasseerden het CDA en de PvdA altijd de premierbonus met veel plezier. Er valt veel te zeggen over de vorige bewoners van het Torentje. Nòg is in bepaalde kringen de haat voor de socialist Joop den Uyl tastbaar. Herinneren sommigen zich de christendemocraat Dries van Agt die de oppositie met alle liefde op stang joeg. Met het polderen, slaagden Lubbers en Kok er wat beter in het ambt een zekere allure mee te geven hoewel ook zij nooit vergaten de eigen rol enige glans te geven. Balkenende probeerde hetzelfde, maar slaagde daar een stuk minder in. Toch ontleende de premier in Nederland altijd zijn gezag aan het gegeven feit dat hij als primus inter pares bij uitstek het landsbelang vertegenwoordigt, ietwat boven de partijen uitstaand.

Mèt Rutte is ook die schijn opgebrand. Dat bleek maar weer bij het besluit om een topzware delegatie te sturen naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. De premier, koning Willem-Alexander, koningin Maxima en minister Schippers zullen met premier Poetin de openingsceremonie bijwonen. Vermoedelijk is er, zoals het NRC Handelsblad schreef, een relatie met de vrijlating van de Greenpeace-gevangenen. Ongetwijfeld beïnvloedde het bedrijfsleven de besluitvorming, om niet zo moeilijk te doen. Maar het belangrijkste is de simpele rekensom. Het overgrote deel van de kiezers wil genieten van de Olympische Spelen. Wil Nederlandse sporters gouden medailles zien winnen. En verder geen gezeur.

En waarom zou de premier anders handelen? Mark Rutte is groot geworden in de marketing. Die heeft hem en zijn partij ver gebracht, en hij is niet van zins daarvan af te wijken. Voorzitter van de VVD-verkiezingscommissie was de topmanager Ben Verwaayen. VVD en McKinsey kennen elkaar door en door.

Helaas voor Rutte. Politiek is toch iets anders, net iets meer mensenwerk dan het bedrijfsleven. Zoals bleek toen Geert Wilders in april 2012 brak met VVD en CDA. Waarop Rutte zich voor wie weet hoe lang zag opgezadeld met de onberekenbare PvdA. Vanuit marketingopzicht was het van meet af aan een onlogische keuze. De opiniepeilingen geven het ook duidelijk aan. Edoch, het besluit is in een handomdraai genomen.

Misschien zette de verkiezingsuitslag Rutte en de VVD voor het blok. PvdA-leider Diederik Samsom dacht concurrent de SP uit te schakelen en maakte de fout van zijn leven. Al met al zitten zowel de VVD als de PvdA op de blaren van het onbezonnen gedrag. Het land herinnert zich het kaartenspel waarmee oud-premier Wouter Bosgoede ervaringen had opgedaan als partner van de KPMG.

Intussen zit Nederland nog muurvast in de economische crisis. Zijn het de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen die het kabinet –Rutte II de gasopstand in Groningen serieus doen nemen. De VVD heeft er baat bij dat het verzet aanhoudt. Een beetje meegeven, kan geen kwaad. Maar Noordoost-Nederland is traditioneel een rode enclave. De boze stemmen gaan ten koste van de PvdA.

Alsof de politiek een bedrijf is, zo handelt Rutte. Zijn excuus is dat de concurrentie hetzelfde doet. Nog één keer hoopt Diederik Samsom de kiezer voor zich te winnen met zijn eerlijke verhaal. Minister van financiën Dijsselbloem blijft de strenge bovenmeester die van geen Keynes wil weten en Nobelprijswinnaar Paul Krugman afschildert als een economische analfabeet die beweert dat Europa zichzelf de vernietiging in bezuinigt. En waarom? Omdat de marktkenners menen dat de meerderheid gek is op bezuinigingen zolang die haarzelf maar niet treffen.

Intussen lijkt zelfs Amerika tot enige bezinning te komen. Nederland is nog niet zo ver.

Written by sjonkritmeester

January 20, 2014 at 7:29 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: