sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

IK HERINNER ME ALLEEN JESSE OWENS

leave a comment »

Columnist Max Pam schrijft in de Volkskrant over zijn moeder, de schoonspringster en kandidate voor de Olympische Spelen. Berlijn, 1936, Duitsland, Hitler, dictatuur. Max’ moeder ging niet, zoals ook de bokser Ben Bril en de atleten Tollien Schuurman van deelname afzagen.

München, 36 jaar later. De hockeyers Maarten Sikking, Paul Litjens, Flip van Lidt de Jeude, de atleten Jos Hermens en Wilma van Gool pakten hun koffers na de Palestijnse aanslag op de Israёlische ploeg. Elf doden vielen. Maar, “The games must go on”, verordonneerde Avery Brundage, de toenmalige president van het IOC. Het merendeel van de Nederlandse media paste de berichtgeving aan. Op Duitsland was alles nog te volgen. Na drie, vier dagen leefde het land alweer mee met de razendenthousiaste reportages. Met name de spannende basketbalfinale tussen de grootmachten USA en de Sovjet Unie staat menig oudere nog voor de geest.

Sotsji, 2014. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima, premier Rutte en minister Schippers gaan. Waarop het debat pas goed losbarstte. Over de repressie, de schending van mensenrechten, de fraude, de miljarden die in enkele zakken verdwijnen. Over het gevaar van aanslagen. Over de idiotie van de Olympische Spelen.

De schrijver Arthur Japin wil zich bij de Nederlandse afvaardiging aansluiten. Enkele dagen geleden was een geëmotioneerde Paul de Leeuw te gast bij Matthijs van Nieuwkerks, De Wereld Draait Door. Hij is tegen de onderdrukking van de homo’s, en wil actie. Zelfs had hij al een lied: ‘Fuck you Poetin. Fuck you. Fuck You’.

Toen was daar de schaatser Mark Tuitert. Nog trilde Matthijs na van het bloedstollende gouden medailleverhaal , vier jaar na dato. Volkomen onverwacht sloeg de outsider toe, op zijn 1500 meter. Een kunstje dat hij in Sotsji met alle liefde opnieuw wil flikken. Vorige week schreef topfavoriet Sven Kramer een boze brief.

Op 7 februari beginnen de Spelen. Misschien kan een Russisch ingrijpen in Oekraïne nog roet in het Olympische vuur gooien. Max Pam heeft het over de eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers. Van toen. Ik voel met hem mee, maar herinner me alleen Jesse Owens en Mark Spitz. Who in the hell is Tollien Schuurman?

Written by sjonkritmeester

January 22, 2014 at 11:38 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: