sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

‘BOEK DAT WERELD OP KOP ZET’

leave a comment »

Soms schrik je als lezer. De hoogleraar sociaal geografie, Ewald Engelen, is niet de eerste de beste. Hij weet veel van de economie. Is initiatiefnemer van het Burgerforum Europese Unie. Publiceert ook in de digitale krant De Correspondent.

Honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog leest Engelen het boek Sleepwalkers van de Australische historicus Christopher Clark. “Een boek”, aldus de hoogleraar, “dat het perspectief op de rol van Duitsland in de eerste helft van de vorige eeuw onherroepelijk kantelt”. In de aanhef schrijft hij zelfs: “Een boek dat de wereld op zijn kop zet”.

Wat blijkt. Christopher zou Frankrijk en Rusland hoofdverantwoordelijk houden voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en wijzen op de Duitse terughoudendheid. Na de oorlog zou de Franse wraak tot uiting komen in het Verdrag van Versailles. En na 1945 zou Frankrijk er nog altijd op uit zijn Duitsland klein te houden. De normalisering van het huidige Duitsland markeert het einde van de Franse overheersing. “President Hollande is gewaarschuwd”, voegt Engelen er zelf aan toe.

Waarom schrik ik? Welnu, ik heb het boek nog niet gelezen. Niettemin schrik ik vanwege de nieuwe visie waarvan Engelen zo onder de indruk is. Immers, die lijkt wel erg op een verklaring die zoveel historici geven voor de opkomst en triomf van Hitler en de nationaalsocialisten in de jaren 1920 en 1930. Niets nieuws onder de horizon dus. Maar om die visie door te trekken tot 2014?

Hoe het zij, ik mag hopen dat Christopher en Engelen onzin beweren. Zo niet, betekent dat vooral één ding, namelijk dat Duitsland en Frankrijk niets geleerd hebben van de rampzalige gebeurtenissen van de vorige eeuw.

Written by sjonkritmeester

January 27, 2014 at 11:44 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: