sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

VVD BLIJ MET ONDERZOEK VAN DER G.

leave a comment »

De VVD van premier Mark Rutte staat op groot verlies. De druk van de PVV wordt almaar groter. Twee verkiezingen naderen. Als de partij van Wilders de opiniepeilingen waarmaakt of, erger nog, overtreft, zal het oproer in liberale kringen klinken: “Naar rechts. Naar rechts, met volle kracht naar rechts”.

De gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart zijn een voorbode. Naar het schijnt, kan de PVV de zege in Den Haag niet ontgaan. De Europese verkiezingen van mei zullen beslissender zijn. Immers, die hebben de kracht van een referendum. Vóór of tegen Europa. Vóór of tegen verdergaande integratie.

Nou ja, Europa gaat door. Maar een klaterende overwinning van de anti-Europese, nationaal populistische partijen zal zijn weerslag hebben in de verhoudingen in het Nederlandse parlement. Te veel VVD’ers maken maar wat graag de PVV-standpunten tot de hunne.

Dus wordt er actie ondernomen. Valt het VVD-oog begrijpelijkerwijs op Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn. Immers, voor de PVV is het makkelijk scoren. Regeringspartij VVD moet laveren, rekening houden met haar partner, de PvdA. De kiezers en de VVD zijn Ruttes belofte niet vergeten. “Geen proefverlof voor Van der G.” Inmiddels is Fortuyns moordenaar met proefverlof geweest. In mei zou hij vrij moeten komen.

Wat te doen, zonder de rechtstaat te tarten? Toevallig heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om een psychologisch onderzoek van Van der G. Centraal staat hierbij de vraag of er gevaar voor recidive bestaat.

Keer op keer beklemtoonde staatssecretaris gisteren in het Tweede Kamerdebat dat hij geen bemoeienis heeft met het onderzoek. Maar lichaamstaal, een oogopslag, een grijns op het gezicht, spreken vaak meer dan boekdelen. En Teeven is er goed in.

De komende maanden zal de staatssecretaris van veiligheid en justitie de kiezers ervan overtuigen dat het recht bij hem in goede handen is. Dat hij de gevoelens van het volk deelt.

Written by sjonkritmeester

January 28, 2014 at 10:00 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: