sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HOORT FEMKE NOG BIJ GROENLINKS?

leave a comment »

Vaste columnist van het digitale platform, De Correspondent, is Femke Halsema, voormalig leider van GroenLinks. Femke Halsema verbaasde de politiek ruim twee jaar geleden door haar Tweede Kamerzetel en het politiek leiderschap onverhoeds op te geven.

Sommigen noemen het onverwachte aftreden nog geen half jaar na de verkiezingen, kiezersbedrog. Hoe het zij, voor GroenLinks pakte het niet goed uit. Opvolger Jolande Sap bakte er niks van en de partij verloor bij de verkiezingen van 2012 liefst zes zetels. Langzamerhand richt zij zich onder leiding van Bram Ojik weer wat op. Maar zoveel is zeker, een ruzie, een richtingenstrijd is wel het minste dat GroenLinks kan gebruiken.

Sinds haar terugtreden doet Femke Halsema de nodige klusjes. Is ondermeer voorzitter van de Stichting Vluchteling. In haar columns valt op dat Femke zich voortdurend richt tot de mensen. Hen toespreekt als ware het kinderen die niet luisteren kunnen. Ze waarschuwt. Ze maant, en doet dat in de wij-vorm. De mensen moeten niet zo mopperen. Zich niet zo snel slachtoffer voelen.

Intussen schrijft ze zichzelf steeds meer in de problemen. Haar filosofietjes snijden geen hout. Zijn louter open deuren. De mensen moeten eerst maar eens in de spiegel kijken, en niet zo gauw anderen beschuldigen. Het wemelt van de clichés. Natuurlijk veroordeelt ze het doorgeslagen neoliberalisme van rechts, maar evenzo verafschuwt ze het slachtofferschap van links. Het zo zorgvuldig opgebouwde gezag in de Tweede Kamer en aan tafel bij Pauw en Witteman kalft gestadig af.

Daarom adviseer ik Femke Halsema: Houd op met schrijven, want het is niet je sterkste punt. Of kom uit de kast. Lees GroenLinks een laatste les. Sluit je aan bij D66. Richt desnoods een nieuwe partij op.

Written by sjonkritmeester

January 29, 2014 at 10:54 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: