sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

PUSSY RIOT: ‘GA NIET NAAR SOTSJI, MARK’

leave a comment »

“Ga niet naar Sotsji”. Nadjezjda Tolokonnikova en Marija Aljochina keken recht de camera in. De vastberaden blikken van twee jonge, mooie, stoere vrouwen, leden van de Russische punkgroep Pussy Riot, priemden de huiskamers in.

Gisteren waren Nadjezjda en Marija te gast bij Nieuwsuur. President Poetin had hen net als de zakenman Chodorkovski vervroegd vrijgelaten, met het oog op de Olympische Winterspelen in Sotsji die over een week beginnen. Vermoedelijk hoopte de Russische president daarmee het oproer over de schending van mensenrechten en de anti-homowetgeving te smoren. Zoveel is zeker, dàt heeft hij er niet mee bereikt. En na twee jaar ijskoud gevangenisleven bleken de twee Pussy Riotleden ook nog eens ongebroken. Vastbesloten om de strijd voort te zetten tegen dictatuur en onderdrukking.

“Ga niet naar Sotsji”. Ieder ander dan premier Rutte zou zijn politieke adviseur bij zich hebben geroepen, en hem gelast: “Hoe je het uitlegt, maak mij niet uit. Maar ik ga niet naar Sotsji. Ook de koning en de koningin blijven thuis. Jammer voor de sporters”.

Nee dus. Te mooi zijn de herinneringen aan Vancouver 2010. Aan Willem-Alexander en Maxima en hun bloedjes van kinderen die zo spontaan juichten, lachten en uit volle borst het volkslied meezongen bij weer een gouden medaille. Aan de traantjes die over de wangen van de prinsesjes vloeiden toen Sven zijn verkeerde wissel reed. Te groot zijn de belangen van de sponsoren en het bedrijfsleven. Te groot is de angst voor de kiezer die vindt dat sport en politiek niets met elkaar te maken hebben. Voor de sporter die maar aan één ding denken kan: winnen. Vier jaar heeft hij zich afgebeuld, is over pieken en door dalen gedaan. Heeft er alles voor over gehad om in het verre Sotsji te schitteren.

Nee dus. Mark twijfelt geen moment. Is zeker van zijn zaak. Piekert er niet over. Hij gaat!

Written by sjonkritmeester

January 31, 2014 at 12:35 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: