sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

ANGST ONDER RIJKEN NEEMT TOE

leave a comment »

In de Verenigde Staten maken de rijken zich langzamerhand toch enige zorgen, nu blijkt dat de aanval van president Obama op de onrustbarende ongelijkheid kan rekenen op de steun van een ruime meerderheid.

Zo publiceerde de gezaghebbende krant Wall Street Journal onlangs een brief van durfkapitalist Thomas Perkins. Deze vergeleek de houding van de publieke opinie tegen zijn collega-miljonairs met die van de Nazi’s tegen de joden in de jaren 1930. Hij vreesde zelfs voor een herhaling van de Kristallnacht.

Het weldenkende deel van de Amerikaanse natie viel over Perkins heen. Toch mag worden aangenomen dat de durfkapitalist niet alleen voor zichzelf sprak. Ook in Nederland voelen de grootverdieners zich onbegrepen. De televisiekijker herinnert zich de tranen van de oud-bankier Rijkman Groenink. En de voormalige CEO van SNS Reaal, drs. Sjoerd van Keulen, zal als ex-onderduiker zeker met Perkins meevoelen.

Mogelijk heeft Perkins zijn angst wat overdreven. Maar zoveel is zeker, als de miljardairs maar half zo bang zijn als de Amerikaanse durfkapitalist beweert, kan de rest van de mensheid de borst nat maken. Want bange miljardairs zijn in staat tot de vreemdste dingen.

Written by sjonkritmeester

February 1, 2014 at 12:23 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: