sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

KOSTJE SVEN KOCKELMANN IS GEKOCHT

leave a comment »

De recensenten hebben het journalistieke interviewprogramma Één op Één goed ontvangen. “Een aanwinst voor de zender”, is in elk geval de voorlopige conclusie. Alleen het oogverblindende decor lijkt een paar bruggen te ver.

Maar à la, Eva Jinek en Sven Kockelmann kunnen verder met hun pogingen de gesprekspartner te onderwerpen aan een journalistiek kruisverhoor. Voorwaarde is dan wel dat de interviewer de aanvaller is, meester van het gesprek. Helaas, dat laatste is tot nu toe niet echt gelukt.

Zo was Sven Kockelmann geen partij voor de vroegere president van de internationale wielerunie, Hein Verbruggen. “Ik ben slachtoffer van een lekker verhaal”. En: “Natuurlijk heb ik Lance Armstrong nooit de hand boven het hoofd gehouden”.

Eva Jinek had het moeilijk tegen de eigenaar van CoolCat, Roland Kahn. Nu had ze ook wel de pech dat minister Ploumen net haar excuses had aangeboden over de klacht dat het bedrijf het convenant voor veilig gedrag in lage lonenlanden nog niet getekend had. “Coolcat valt niets te verwijten. Houdt zich keurig aan de regels”. Kahn bracht zelfs zijn moeder in.

De toekomst zal leren of het programma een kijksucces wordt. Maar nu al is zeker dat Sven Kockelmanns kostje gekocht is. De manier waarop hij FNV-voorzitter Heerts ondervroeg was tekenend, en had niets te maken met onafhankelijk-kritische journalistiek. Aan de orde waren de wijzigingen in het Sociaal Akkoord. Wat Heerts ook zei. Volgens Kockelmann was elke vakbondsactie zinloos. Immers, een meerderheid steunt de nieuwste plannen.

Kortom, een betere woordvoerder kan de regering zich niet wensen. Dus kan het geen verbazing wekken als binnen afzienbare tijd de benoeming afkomt: Sven Kockelmann, directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst. Het maatkostuum heeft al.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

February 2, 2014 at 8:29 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: