sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

DUS TREKT PLASTERK BOETEKLEED AAN

leave a comment »

Een half uurtje radio I, gistermiddag, en het was de luisteraar direct duidelijk. PvdA-minister Plasterk van binnenlandse zaken heeft een doodzonde begaan: “Aftreden”. VVD-minister Hennis- Plasschaert van defensie is evenzeer verantwoordelijk: “Aftreden”. Twee ministers aftreden, is een beetje veel. De nieuwsduider klonk beslist: “ Het kabinet-Rutte II bevindt zich in zwaar weer”.

Woedend is de Tweede Kamer over de foute informatie die de minister van binnenlandse zaken had verstrekt. Drie maanden geleden stelde die de Amerikaanse inlichtingendienst, NSA, verantwoordelijk voor het afluisteren van 1,8 miljoen telefoontjes. Gisteren erkenden de betrokken ministers dat de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst( MIVD) verantwoordelijk zijn.

Inmiddels heeft premier Rutte de twee bewindslieden bij zich in het Torentje geroepen. Dinsdag moet Plasterk in de Tweede Kamer uitsluitsel geven. Ongetwijfeld zit collega Hennis Plasschaert standbye.

Na het gedwongen aftreden van VVD-staatssecretaris Weekers heeft de VVD er weinig moeite mee dat de coalitiepartner een probleem heeft. Maar nee, minister Hennis is er te nauw bij betrokken, en een tweede aderlating in zo korte tijd kan geen kabinet zich veroorloven.

Dus trekt minister Plasterk dinsdag in de Tweede Kamer het boetekleed aan. Hij heeft niet bewust verkeerde informatie doorgespeeld. Hij wist niet beter. “Nee”, heeft hij geleerd, “ook het departement treft geen schuld. Er is sprake van een misverstand. Iets in de communicatie is verkeerd gelopen. Daarbij komt dat de veiligheidsdiensten geen wet hebben overtreden. Feitelijk niets verkeerd hebben gedaan. En ja, ik ben de situatie meester. Duizendmaal sorry. Ik heb de kwestie verkeerd begrepen. Dat mag niet meer gebeuren”.

Maar ach, PvdA en VVD hebben 79 zetels in de Tweede Kamer. Een motie van wantrouwen heeft geen kans, zelfs niet met de steun van de constructieve oppositie. De commentaren zijn na afloop van het Tweede Kamerdebat eensluidend: Minister Plasterk is aangeschoten wild. De verhoudingen in het kabinet Rutte II zijn zwaar beschadigd. De relatie tussen VVD en PvdA is nadert het vriespunt.

Advertisements

Written by sjonkritmeester

February 6, 2014 at 12:34 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: