sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

REPUBLIKEIN WAARSCHUWT HILLARY ALVAST

leave a comment »

In de politiek gaat het om visie, vooruitdenken. De situatie één stap vóór zijn. Op alles voorbereid zijn. Eventualiteiten zoveel mogelijk uitsluiten. Sommige politici zijn daar verder in dan andere. Neem de Amerikaanse senator, de Republikein Rand Paul.

De libertaire Republikein die nog fanatieker dan zijn partijgenoten pleit voor een zo klein mogelijke overheid, lijkt een serieuze kandidaat voor het presidentschap. Bij leven en gezondheid kan Paul ervan uitgaan dat ook de Democrate Hillary Clinton in 2016 een nieuwe kans waagt. Dus bereidt hij zich terdege voor.

Immers, de voormalige minister van buitenlandse zaken lijkt nu al de gedoodverfde winnaar. Maar Paul weet ook dat hardlopers doodlopers zijn. In 2008 was Hillary Clinton huizenhoog favoriet. Uiteindelijk won niet zij, maar partijgenoot Barack Obama de strijd om de Democratische nominatie. Wat bij de kiezers precies de doorslag gaf, staat in de sterren geschreven. Feit is dat Obama’s slogan ‘Can we change? Yes, we can’, massale weerklank kreeg. Veel kiezers vreesden met Hillary ook de vrouw van ex-president Bill Clinton (1993-2001)in het Witte Huis te krijgen.

Hoe het zij, Rand Paul heeft zijn strategie klaar. In The Huffington Post herinnert hij zijn aanstaande concurrente fijntjes aan het Monica Lewinsky-schandaal. Toen president Bill Clinton in grote problemen kwam vanwege een affaire met een stagiaire. Dus waarschuwt hij de Democraten alvast hem en de andere Republikeinen niet aan te vallen vanwege vrouwvijandelijk gedrag. Want als er iemand vrouwvijandig gedrag vertoonde, was het indertijd de pathologische vrouwenverleider Bill Clinton wel. Op de vraag wat Monica Lewinsky met de kandidatuur van Hillary Clinton van doen heeft, had Paul overigens niet zo snel een antwoord. “Maar”, zei hij, “het is nu eenmaal moeilijk Bill en Hillary van elkaar te scheiden”.

Waarom weet ook ik niet. Maar me dunkt, met het oog op de gemeenteraads- en de Europese verkiezingen kunnen Nederlandse politici wellicht hun voordeel doen met de Rand Paulstrategie.

Written by sjonkritmeester

February 7, 2014 at 11:50 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: