sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

BIJ GIJP IS PSV WEL VAAK DOELWIT

leave a comment »

Er zijn genoeg mensen die hun bedenkingen hebben bij het fenomeen René van der Gijp. Toch trekt het praatprogramma Voetbal International waarbij ook Johan Derksen en Wilfred Genee van zich doen spreken, twee keer in de week bijna een miljoen kijkers. De biografie ‘Gijp’ van Michel van Egmond ging ruim 300.000 keer over de toonbank. De stelling dat voetballers geen homo’s kunnen zijn, heeft geen afbreuk gedaan aan de populariteit van de oud-voetballer.

“René heeft de lach aan zijn kont. Vergis je niet, hij is een kenner van het spel”, stelt de almaar langhariger Derksen wiens handelsmerk verbale agressie is. De inmiddels 52-jarige Van der Gijp zou in zijn actieve periode onder zijn kunnen hebben gepresteerd hoewel hij het eerste van PSV en zelfs 15 keer het Nederlands elftal haalde.

Ook toen was Gijp al de man van grollen en grappen. Wie hem op de televisie bezig ziet, vermoedt zo maar dat hij zich vooral richtte op spelers die het leven iets serieuzer nemen. Aan hard werken had de oud-voetballer in elk geval menig broertje dood. Hij hield van uitgaan. Uiteindelijk kwam hij in Zwitserland terecht, vrat zich dik en slankte vervolgens af in een dure kliniek. Kortom, René miste dat wat anderen de juiste sportmentaliteit noemen.

Dat alles verhindert de oud-voetballer niet om spelers op een onthutsende manier de maat te nemen. Vaak gaat het om gastjes die veel te jong veel te veel geld verdienen, en voor wie enige kritiek geen overbodige luxe is. Toch doet de manier waarop Gijp hen wegzet maniakaal aan. Gaat ver over de grens van het betamelijke. Gierend en brullend laat hij hen figuurlijk alle hoeken van de kamer zien. Weet de lachers op zijn hand.

Wat opvalt, is dat de spelers van PSV meer dan gemiddeld het doelwit zijn. De inmiddels vertrokken Manolev was een makkelijk slachtoffer. De Belg Mertens een tuinkabouter. Strootman vond hij niet veel. Het jonge PSV presteert dit seizoen slecht. Een kind neemt het waar. Tegen de Koreaan Park schopt hij al aan sinds diens terugkeer naar de Eindhovense club. “Kan er echt niets van. Voegt niets toe”. Arias, Hiljemark, Willems, Bruma kunnen maar beter hun biezen pakken. Rekik heet Rukuk.

Toch versloeg PSV zaterdagavond kampioenskandidaat FC Twente met 3-2. De Koreaan Park speelde een schitterende wedstrijd.

Written by sjonkritmeester

February 9, 2014 at 9:41 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: