sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

MOTIE VAN WANTROUWEN LIGT KLAAR

leave a comment »

“Is minister Plasterk nog de man op de juiste plaats”? was de vraag die de verslaggever blijkbaar uit zijn hoofd had geleerd. Dergelijke inkoppertjes krijg een lid van de oppositie niet elke dag. Kortom, de minister van binnenlandse zaken heeft het een en ander uit te leggen.

Sinds vorige week woensdag zijn media en Tweede Kamer in de ban van Plasterks Nieuwsuur-interview op 30 oktober 2013. Daarin beschuldigde de minister de Amerikaanse inlichtingendienst NSA van afluisterpraktijken waarvoor de Nederlandse inlichtingendiensten verantwoordelijk bleken. De weekendkranten stonden vol. De nieuwsrubrieken sleepten uit alle hoeken en gaten specialisten aan.

Inmiddels hebben minister Plasterk en collega Hennis-Plasschaert van defensie hun verklaringen op elkaar afgestemd. Dat de minister de Tweede Kamer pas op 5 februari informeerde over de werkelijke gang van zaken heeft te maken met het landsbelang. Eerdere bekendmaking zou gevaarlijk zijn voor de veiligheid. Staatsgeheim dus.

Dat wordt vanavond een pittig debat. De motie van wantrouwen ligt klaar. Met minder dan excuses doet de Tweede Kamer het niet. Maar VVD en PvdA hebben samen 79 zetels. Dus is er geen probleem, ook al zou de VVD het wel een aardig vinden als de PvdA-bewindsman ietwat beschadigd uit de strijd komt. En zo aangeschoten wild wordt, conform het jargon.

Written by sjonkritmeester

February 10, 2014 at 11:34 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: