sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

SOTSJI ZAL RUTTE LANG ACHTERVOLGEN

leave a comment »

Vlot van de tong is hij zeker. Een grootmeester is hij in het niets zeggen. Een behendig politicus, ongrijpbaar voor de concurrentie. Tegelijk is zijn beleid een optelsom van blunders. Op de politieke werkelijkheid heeft hij nauwelijks greep. Zijn overlevingskunst gaat ten koste van het landsbelang.
Samenvattend, is sprake van falend leiderschap. Verbetering lijkt er niet in te zitten. Daarvoor zit hij er net iets te lang.

Veertig maanden zetelt VVD-leider Mark Rutte, 47 jaar alweer, in het Torentje. Mag hij zich premier van het Koninkrijk der Nederlanden noemen. Het begon al direct in de zomer van 2010. Voor het eerst in de geschiedenis was de VVD als grootste partij uit de verkiezingsbus gekomen. Het CDA had zwaar verloren. De PVV van Geert Wilders veroverde liefst 24 zetels in de Tweede Kamer. Waarop de kansloze Paars Plusmissie begon, voor een kabinet bestaande uit VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Kansloos omdat de peilingen aantoonden dat de VVD-achterban daarop niet wachtte. De onervaren PvdA-leider Job Cohen schonk Rutte een opening en de gedoogconstructie was geboren. VVD en CDA gingen in zee met de PVV, met als gevolg anderhalf jaar politieke ellende, vertroebelde verhoudingen en een geschokt vertrouwen in de politiek.

Intussen was de eurocrisis in volle omvang losgebarsten. De schulden waren Ierland, Griekenland, Spanje, Portugal en Italiё over het hoofd gegroeid en dreigden Europa het ravijn in te sleuren. Met name Duitsland eiste maatregelen. Begrotingsdiscipline werd het toverwoord. Om haar moverende redenen nam de Nederlandse regering het voortouw in de aanval op de schuldenlanden.

De Duitse regering moet zich in de handen hebben gewreven. In elk geval kon zij een bliksemafleider prima gebruiken. Haar eisen kracht bijzetten en de positie in het hart van Europa verder versterken. De Fin Olli Rehn kreeg als Eurocommissaris uitgebreide bevoegdheden. Vermoedelijk had Duitsland toch wel zijn zin doorgedreven. Maar Nederland kon geen kant meer op. Heeft zich met handen en voeten gebonden aan de Europese bezuinigingspolitiek.

Intussen zakte ook de economie in Nederland verder in. Het kabinet-Rutte I zette in op nog meer bezuinigingen. Toen zegde de PVV in april 2012 het gedoogcontract op. Verkiezingen volgden, en dwongen de VVD alsnog om een coalitie met de PvdA aan te gaan.

Een derde blunder is de totstandkoming van het kabinet Rutte-II. Blijkbaar begrijpt de premier niet dat serieus overleg meer beoogt dan de realisatie van een deugdelijk regeringsakkoord. De traditie is ook nodig om de kiezers ervan te overtuigen dat de onderhandelaars al het mogelijke doen om de verkiezingsbeloften in te lossen. Het beruchte kaartenspel heeft het wantrouwen van de kiezers alleen maar gevoed. Intussen heeft de PVV vrij spel om haar anti-Europese kaart uit te spelen.

Zo gaat het maar door. Steeds meer economen vrezen dat de bezuinigingspolitiek funest is voor het herstel van de economie. Vinden dat investeringen nodig zijn. “Meer Keynes willen zij”. Maar Rutte kan niet anders dan bezuiniging preken. Als hij in Brussel commissaris Rehn om matiging vraagt omdat het begrotingstekort de drie-procentnorm overschrijdt, wordt de positie van Nederland er niet sterker door. Je proeft ook het leedvermaak in andere lidstaten als het economische herstel in Nederland achterblijft.

Prachtige plaatjes schieten de fotografen in Sotsji van premier Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Vrolijk zijn de televisiebeelden: De Russische president Poetin in gesprek met Rutte. Een gezellig onderonsje tussen Vladimir en het koninklijk paar. Gouden medaillewinnares Ireen Wüst neemt de hartelijke gelukwensen van Poetin in ontvangst, in het Holland Heineken House.

Overduidelijk is de Russische president zeer in zijn nopjes met zijn Hollandse vrienden. Ongetwijfeld hoopt het bedrijfsleven te profiteren. IOC-gedelegeerde Camiel Eurlings prijst het besluit van het kabinet om een zware delegatie naar Sotsji te sturen als een bewijs van politiek vakmanschap. VVD-woordvoerders praten zich suf om het Nederlandse volk ervan te overtuigen dat alleen de dialoog loont.

Dat moge zo zijn. Voor zijn doen mag president Poetin vriendelijk ogen. De wereld weet dat zijn voorganger-dictators hetzelfde deden. Sneller dan gedacht kan Poetin zich zomaar gedwongen voelen de wereld zijn andere, keiharde kant te tonen. In elk geval moet premier Rutte niet vreemd opkijken als de plaatjes in de prachtige februarimaand van 2014 hem en het land nog heel lang achtervolgen.

Written by sjonkritmeester

February 10, 2014 at 7:38 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: