sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

HOOPGEVEND IS DE EENSGEZINDHEID

leave a comment »

Grootse triomfen viert het land in Sotsji. Weliswaar haalt sprintster Margot Boer slechts een derde plaats. Het brons voelt aan als goud. Ireen Wüst siert de voorpagina van The New York Times. En kijk eens, hoe zielsveel koning Willem Alexander en koningin Maxima van sport houden.

Intussen nemen de Tweede Kamerleden minister Ronald Plasterk onder de vuur over het afluisterschandaal. Hoopgevend is de eensgezindheid die de minister van binnenlandse zaken en collega Jeanine Hennis-Plasschaert van defensie uitstralen. Zijn blik zoekt haar voortdurend op. Even zo vaak knikt zij hem moederlijk toe.

Sotsji contra Den Haag lijkt op het eerste gezicht een ongelijke strijd die de politiek alleen maar kan verliezen. Frisse jongens en meisjes stralen levenslust en gouden medailles uit. Laten zien wat eenheid en volharding vermogen. Daar kunnen boze, verongelijkte om de microfoon vechtende dames en heren niet tegenop.

Dat het publiek massaal voor de sporthelden kiest, kan dus niet verrassend zijn. Daar staat tegenover dat het uithoudingsvermogen van de politici bewonderenswaardig is. Urenlang eisen de Tweede Kamerleden een overtuigend antwoord. Geduldig probeert de minister hen tevreden te stellen. Steeds weer. Gaat diep door het staf. Biedt zijn excuses aan.

Tot in de kleine uurtjes duurt het slopende debat. De oppositie blijft onvermoeibaar proberen de onderste steen boven te krijgen. Natuurlijk steunt de coalitie haar minister in wie het vertrouwen zo is geschokt. Intussen liggen in Sotsji de afgetrainde topatleten allang op één oor. Doodmoe. Zij kunnen niet meer. Zijn uitgeteld.

Written by sjonkritmeester

February 12, 2014 at 12:17 am

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: