sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

PECHTOLD WAANT ZICH WINNAAR

leave a comment »

Amsterdam. Op 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen, en hoopt D66 de grootste partij van de hoofdstad te worden. Dat lukt alleen als de partij van Alexander Pechtold de PvdA verslaat. “Een deukje in de reputatie van het eens zo machtige rode bolwerk zou geen kwaad kunnen”, moeten ze in de Democratische gelederen bedacht hebben.

Dus trok D66 direct hard van leer toen de minister van binnenlandse zaken, Ronald Plasterk in de fout ging. Bleef onvermurwbaar in het Tweede Kamerdebat. Was zelfs initiatiefnemer van de motie van wantrouwen. Excuses noch garanties van de PvdA-bewindsman konden daarin verandering brengen.

Wie het debat gevolgd heeft, constateerde dat de oppositie vooral uitblonk in het herhalen van zetten. De minister had ook niet de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd. Immers, zijn verklaring dat de Amerikaanse inlichtingendienst verantwoordelijk was voor het afluisteren van 1,8 miljoen gesprekken deed hij voor het opinieprogramma Nieuwsuur. Daarna heeft hij wel verzuimd die fout te corrigeren.

Waar D66 geen genade kende, gaven de ChristenUnie en de SGP de minister het voordeel van de twijfel. Waarmee de bewindsman de steun van 85 Tweede Kamerleden achter zich wist. Een ruime meerderheid dus. Niettemin meende D66-leider Pechtold dat het de minister gesierd had, als hij was opgestapt. Zijn houding verried de overwinning. Een overwinning die veel weg heeft van de slag die de Griekse koning Pyrrhus lang geleden de oppermachtige Romeinen toebracht.

Written by sjonkritmeester

February 12, 2014 at 11:58 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: