sjonkritmeesterjournalist

Ik duid de politiek in Nederland, Europa, VS en M.O.

BEZUINIGINGSRECEPT WERKT NIET

leave a comment »

Als zelfs de economisch redacteur van het NRC Handelsblad, Maarten Schinkel zijn twijfels uit over de juistheid van het economische beleid, moet er iets aan de hand zijn. Al helemaal als de kwaliteitskrant groots opent een groeispurt voor de economie van maar liefst 0,7 procent in het laatste kwartaal van 2013.

Immers, juist de economische redactie van het NRC meende dat bezuinigingen, het op orde brengen van de begroting, hèt recept was om door de crisis te komen. In zijn column van vrijdag 14 februari valt Schinkel met name over het feit dat de voorspellingen van erkende instituties als het Centraal Planbureau en De Nederlandsche Bank de plank continu, niet een beetje maar volledig missloegen. Zo voorspelde het CPB in maart 2007 een groei van 1,7 procent voor 2008. Het werd een krimp van 3,7 procent. De Nederlandsche Bank deed het nauwelijks beter. Zat er vorig jaar gemiddeld 1,6 procentpunt naast.

Maar het punt is niet de foutenmarge op zich. Cruciaal is de oorzaak van die marge. Waarop Schinkel concludeert dat de invloed van de begroting op de ontwikkeling van de economie veel groter was dan gedacht. Dat het bezuinigingsrecept waarmee Europa en ook Nederland in 2007 ten strijde trokken tegen de crisis averechts werkte. Waardoor de crisis onnodig verdiepte en nu al vijf jaar duurt.

Die fout zullen de instituties niet snel erkennen, en de verantwoordelijke politici doen dat al helemaal niet. Het is mooi dat de economische redactie van het NRC Handelsblad kanttekeningen plaatst bij de groeispurt. Maar ach, die conclusie had de Amerikaanse Nobelprijswinnaar en New YorkTimescolumnist Paul Krugman al in 2008 getrokken. U weet wel, Krugman, de Keynesiaan.

Written by sjonkritmeester

February 14, 2014 at 10:38 pm

Posted in Column

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: